Οι θέσεις της Ν.Ε. του ΚΙΝΑΛ για το Νοσοκομείο Αργοστολίου

Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε ανήσυχοι μια διαρκή πορεία υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας στο νησί μας, με αποκορύφωμα την συνεχιζόμενη απογύμνωση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς από προσωπικό και εξοπλισμό. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Πιο αναλυτικά:
Η πολύπαθη παθολογική κλινική δυναμικότητας 30 κλινών λειτουργεί χωρίς κανέναν μόνιμο παθολόγο.
Το νοσοκομείο δεν έχει πλέον ούτε μόνιμο αναισθησιολόγο. Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε η παραίτηση της μοναδικής μόνιμης αναισθησιολόγου του Γενικού Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Η ιατρός αυτή κάλυπτε για μεγάλο χρονικό διάστημα με ευσυνειδησία και επαγγελματισμό όλες τις ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, που αφορούν τα χειρουργεία, την μονάδα Covid, και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εφημέρευε διαρκώς με αποτέλεσμα την επαγγελματική και σωματική εξουθένωσή της.
Τα πράγματα είναι οριακά και όσον αφορά την λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής. Στο νοσοκομείο υπηρετεί μόνο μία πνευμονολόγος, που με υπεράνθρωπες προσπάθειες είναι υπεύθυνη για όλα τα πνευμονολογικά περιστατικά του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανομένης και της μονάδας Covid δυναμικότητας 10 κλινών. Η ιατρός αυτή εφημερεύει διαρκώς μιας και δεν υπάρχει άλλος πνευμονολόγος στο νοσοκομείο. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας δεν συμπεριέλαβε θέση Πνευμονολόγου στην προκήρυξη θέσεων που εκδόθηκε πριν από ένα μήνα.
Τρεις σημαντικές κλινικές του νοσοκομείου, η Παθολογική, η Πνευμονολογική και η Αναισθησιολογική, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης των περιστατικών covid, υπολειτουργούν Βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η μοναδική βοήθεια προέρχεται από την μετακίνηση ιατρών, παθολόγων και αναισθησιολόγων, από τα γειτονικά νοσοκομεία της Πάτρας και του Πύργου, με απόσπαση για χρονικό διάστημα 1 έως 2 εβδομάδων.
Αυτή η τακτική των μπαλωμάτων, που επιλέγουν το Υπουργείο Υγείας και η 6η ΥΠΕ αντί να στηρίξει πραγματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας επεκτείνεται και στην μετακίνηση ιατρών από άλλες πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας του νησιού (ΓΝ Ληξουρίου, ΚΥ Αργοστολίου) προς το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς.
Ιδιώτες ιατροί καλούνται να εργασθούν προσωρινά στο νοσοκομείο, για την κάλυψη των αναγκών της Παθολογικής Κλινικής με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Αυτές οι πρακτικές δεν λύνουν μόνιμα το πρόβλημα, ούτε εξασφαλίζουν την μελλοντική λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής.
Η μετακίνηση ιατρών από άλλες πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας του νησιού προς το νοσοκομείο στο Αργοστόλι αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τελικά επιβαρύνει και πάλι το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, καθώς καταλήγουν στο Αργοστόλι και περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν σε μία πρωτοβάθμια μονάδα υγείας του νησιού και να μην φθάσουν στο Αργοστόλι σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν πληρωθεί οι θέσεις ιατρών για τα νοσοκομεία του νησιού, οι οποίες προκηρύχθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου 2021. Δυστυχώς, όπως έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένως, για μία ακόμα φορά βλέπουμε να μην έρχονται ιατροί στην Κεφαλονιά παρά την προκήρυξη κενών θέσεων. Δεν βλέπουμε όμως να υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ούτε και αναζήτηση των αιτιών που έφεραν την υγεία στο νησί μας σε αυτό το τέλμα.
Πρόβλημα αναμένεται να έχει και το Μικροβιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου, καθώς συνταξιοδοτείται μία εκ των δύο μόνιμων ιατρών βιοπαθολόγων του νοσοκομείου και δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία μέριμνα για την κάλυψη του κενού που δημιουργείται.
Παρά τις εξαγγελίες των υπευθύνων, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στο ζήτημα της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς. Έτσι πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες αεροδιακομιδών ασθενών προς εξειδικευμένες μονάδες υγείας εκτός νησιού.
Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και τις άλλες μονάδες υγείας του νησιού μας αυτή τη στιγμή. Για πολλοστή φορά, ως Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, τοποθετούμαστε σχετικά με την κατάσταση της υγείας στα νησιά μας. Δυστυχώς με λύπη διαπιστώνουμε ότι σε κάθε ανακοίνωσή μας, καταγράφουμε νέες απώλειες, νέες ελλείψεις, νέα επιπρόσθετη αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα νησιά μας. Η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει, την ώρα που οι αρμόδιοι φορείς παραμένουν ατάραχοι και αδρανείς. Οι Ερωτήσεις μας υποβάλλονται και δια της σημερινής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, προς τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη, τον Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγή Καππάτο αλλά και τον Διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Γιάννη Καρβέλης είναι οι εξής:
Πώς θα γίνει η κάλυψη των κενών σε Παθολόγους, Αναισθησιολόγους και Πνευμονολόγους;
Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο κάλυψης των κενών του νοσοκομείου σε προσωπικό, σε περίπτωση που κανένας παθολόγος ή και αναισθησιολόγος δεν δηλώσει ενδιαφέρον στην τρέχουσα προκήρυξη του Υπουργείου Υγείας;
Το μοναδικό σχέδιο που υπάρχει αφορά την μετακίνηση ιατρών από νοσοκομεία εκτός Κεφαλονιάς και από πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας;
Υπάρχει μέριμνα για την πρόσληψη τουλάχιστον ενός ακόμα ιατρού Πνευμονολόγου για το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς;
Πως θα καλυφθεί το κενό στο Μικροβιολογικό Τμήμα που προέκυψε ύστερα από την συνταξιοδότηση μόνιμου ιατρού βιοπαθολόγου ; Το ΓΝΚ σύντομα θα μείνει με μόνο έναν ιατρό βιοπαθολόγο – μικροβιολόγο;
Πώς καλύπτονται τα κενά που προέκυψαν στις πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας του νησιού ύστερα από την μετακίνηση ιατρών προς το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς;
Για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχισθεί η μετακίνηση ιατρών από άλλες πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας της Κεφαλονιάς προς το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι;
Υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη στο φλέγον ζήτημα της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας;
Υπάρχει σχεδιασμός ώστε να παραμένει μόνιμα ένα ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο του Αργοστολίου ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις στις αεροδιακομιδές των ασθενών εκτός νησιού;
Υπάρχει πρόβλεψη για την αποκατάσταση των κτιριακών υποδομών του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς που επλήγησαν ιδιαιτέρως στους καταστρεπτικούς σεισμούς του 2014;
► Φτάνει πια με την υποβάθμιση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στην Κεφαλονιά.
► Απαιτούμε άμεσα μόνιμες λύσεις που θα εξασφαλίσουν την αποτελεσματική λειτουργία του νοσοκομείου στο Αργοστόλι σήμερα και στο μέλλον.
► Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Σε αυτό βρίσκουν περίθαλψη όλοι οι ασθενείς ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε την γύμνια του ΕΣΥ που αποψιλώνεται συνεχώς από προσωπικό.
► Καλούμε την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να εγκαταλείψει τους σχεδιασμούς για την ιδιωτικοποίηση της υγείας και την συρρίκνωση του Εθνικού Συστήματος υγείας.
► Απαιτούμε ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με προσωπικό και εξοπλισμό ώστε και ΕΣΥ να βρίσκεις δωρεάν περίθαλψη υψηλού επιπέδου και σήμερα και αύριο!

Ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς-Ιθάκης
Λευτέρης Κρητικός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed