Έρχονται νέα μέτρα λόγω της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων και θανάτων

Λόγω των ανησυχητικών επιπέδων όπου έχουν ανέλθει οι αριθμοί των περιστατικών καθώς και των στοιχείων που προκύπτουν καθημερινά στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας, το οποίο, καθώς φαίνεται, είναι σφοδρότερο απ’ όλα τα προηγούμενα.
Από το υπουργείο Υγείας ζητήθηκε ήδη μια «χείρα βοηθείας» από τις ιδιωτικές κλινικές και τους ιδιώτες ιατρούς. Οι ιδιωτικές κλινικές, μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, προκειμένου να επικαιροποιήσουν το πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, διαβεβαίωσαν ότι θα ανταποκριθούν στις ανάγκες της Πολιτείας για επιπλέον κλίνες για Covid και λοιπά περιστατικά, τόσο στην Αττική όσο και σε όλες τις άλλες Περιφέρειες, όταν κριθεί απαραίτητο. Το υπουργείο Υγείας ήδη εξετάζει και το σενάριο της επιστράτευσης ιατρών, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, εάν οι ιδιώτες ιατροί δεν παρουσιαστούν διαθέσιμοι να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και εντέλει να στηρίξουν τους συναδέλφους τους, που καλούνται να διαχειριστούν ένα δυσβάσταχτο βάρος.
Στα κυβερνητικά χείλη ήδη βρίσκεται η αύξηση των τετραγωνικών μέτρων ανά πελάτη στα σουπερμάρκετ, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός αυτών που έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται ταυτόχρονα στο εσωτερικό τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας στον Real, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί η πυκνότητα των ατόμων που εισέρχονται στα καταστήματα. Είπε «όχι», όμως, στην επιβολή εισόδου μόνο με rapid test για τους μη εμβολιασμένους στα σουπερμάρκετ, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί η πρόσβαση σε κανέναν σε βασικά τρόφιμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες εβδομάδες, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί κρίσιμες. Ένα από τα σενάρια αυτά που δεν θεωρείται απίθανο, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, είναι να δούμε τους μη εμβολιασμένους να μπορούν να πάνε μόνο σε σουπερμάρκετ και φαρμακεία, μη έχοντας τη δυνατότητα να μετέχουν σε καμία άλλη δραστηριότητα, ακόμη και με rapid test.
Την ίδια ώρα, ένα ιδιαίτερα ακραίο σενάριο, το οποίο ωστόσο θεωρείται απευκταίο, είναι οι μη εμβολιασμένοι να μην είναι σε θέση να εισέλθουν ούτε σε σουπερμάρκετ, κάνοντας έτσι τις αγορές τους μόνο ηλεκτρονικά. Όπως και να έχει, επαναλαμβάνεται πως αυτό αποτελεί ένα ακραίο σενάριο, το οποίο θα εξεταζόταν μόνο σε περίπτωση που το Σύστημα Υγείας έφτανε σε σημείο κατάρρευσης. Ο χώρος της εστίασης και της διασκέδασης έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον από την αρχή της πανδημίας: από το «άνοιξε – κλείσε» των καταστημάτων, από τον διαχωρισμό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων έως και τη μετάθεση ευθυνών στους καταστηματάρχες, αφού η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους. Αυτήν τη φορά, εισηγήσεις από τους ειδικούς γίνονται για τον περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης έως τις 24:00 ή και τη 01:00. Επιπλέον, έχει προταθεί και η απαγόρευση των ορθίων στους χώρους αυτούς. Στο ενδεχόμενο αυτό, η εστίαση και η διασκέδαση θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους σε τραπέζια.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed