Νέο υπερσύγχρονο πλωτό ασθενοφόρο στο παράρτημα ΕΚΑΒ Ιονίων Νήσων

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η «θωράκιση» της δημόσιας υγείας για την Περιφερειακή Αρχή, με τις πρωτοβουλίες και τις στοχευμένες ενέργειες από πλευράς Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ν’ αφορούν αφενός την ποιοτική αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στα Ιόνια Νησιά, αφετέρου την αποτελεσματική αντιμετώπιση της απομόνωσης των μικρών νησιών, με ενίσχυση της διασυνδεσιμότητάς τους προς όφελος των κατοίκων, όπως και των επισκεπτών τους.

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, περιλαμβάνεται και η απόκτηση – μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – του υπερσύγχρονου πλωτού ασθενοφόρου, το οποίο παραδίδεται στο Λιμενικό Σώμα και θα καλύπτει έκτακτα περιστατικά και μεταφορά ασθενών προσφέροντας έτσι μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους των Διαποντίων Νήσων (Οθωνοί, Μαθράκι, Ερείκουσα), των Παξών και των Αντιπάξων.

Το συγκεκριμένο σκάφος είναι επιχειρησιακά άρτιο διαθέτοντας δύο πετρελαιοκινητήρες 350 ίππων ο καθένας, που του δίνουν ταχύτητα 45 κόμβων, σύγχρονα ραντάρ και μέσα ραδιοναυτιλίας. Ο ιατρικός εξοπλισμός του περιλαμβάνει απινιδωτή – μόνιτορ, ειδικό αναπνευστήρα με ηλεκτρονικό σύστημα οξυγόνου, δύο ειδικά φορεία κλπ. Εκτός από τον ασθενή και τον γιατρό μπορεί να μεταφέρει δυο νοσηλευτές και μέχρι 4 άτομα.

Η επίσημη παρουσίαση του νέου πλωτού ασθενοφόρου θα γίνει σε ειδική εκδήλωση, στην Κέρκυρα, τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, παρόντος του Υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, εξέφρασε τη μεγάλη της ικανοποίηση για την παράδοση του πλωτού ασθενοφόρου τονίζοντας: «Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα και πλέον οι κάτοικοι, αλλά και οι τουρίστες, των Διαποντίων Νήσων και των Παξών θα αισθάνονται πιο ασφαλείς. Αποτελεί σαφή δέσμευσή μου ότι θα προσπαθήσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε την απομόνωση και θα ενισχύσουμε την διασυνδεσιμότητα των μικρών νησιών με τα μεγαλύτερα για την εξυπηρέτηση, τόσο των κατοίκων τους, όσο και των επισκεπτών τους, όπως βέβαια και την ασφάλεια στην υγεία τους. Η συνεργασία μας με το Λιμενικό Σώμα είναι κεφαλαιώδης σ’ αυτή την υπόθεση»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΣΤΑ ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Η Περιφερειάρχης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το ΕΚΑΒ, είχε συνάντηση εργασίας στην Αθήνα, με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου, στον οποίο έθεσε τα κρίσιμα θέματα για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ στα Ιόνια Νησιά κάνοντας δεκτά τα αιτήματά της.

Αυτοτελές παράρτημα ΕΚΑΒ Ιονίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα
(Σήμερα η Κέρκυρα και η Λευκάδα ανήκουν διαχειριστικά στο παράρτημα ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, ενώ η Κεφαλονιά και η Ζάκυνθος σ’ αυτό της Πάτρας)

Αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας για ενίσχυση με εποχικό προσωπικό – διασώστες, όπως συμβαίνει με την Ελληνική Αστυνομία και την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Αίτημα για μόνιμο προσωπικό, το οποίο θα ενισχύσει όλους τους Τομείς, δηλαδή τη λειτουργία του ΕΚΑΒ σε κάθε νησί της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων

Δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ στην Ιθάκη

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ διαβεβαίωσε την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ότι οι συγκεκριμένες προβλέψεις θα ενταχθούν στον νέο Οργανισμό του ΕΚΑΒ.

Ο Νίκος Παπαευσταθίου διαβεβαίωσε επίσης την Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου ότι για τη μηχανή, που θα ενταχθεί στο δυναμικό του ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα, έχει προβλεφθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της από το υπάρχον προσωπικό, το οποίο έχει ήδη εκπαιδευτεί ειδικά για τη λειτουργία της με συναίνεσή του.

Ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ διαβεβαίωσε επίσης την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ότι αντιμετωπίζεται θετικά το αίτημα για τη δημιουργία Τομέα ΕΚΑΒ και στη Βόρεια Κέρκυρα.

Τέλος, σε ότι αφορά την προμήθεια των 18 νέων ασθενοφόρων οχημάτων μέσω χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, ευχαρίστησε την Περιφερειάρχη, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, για τις ενέργειές της διαβεβαιώνοντάς την ότι θα προχωρήσουν τάχιστα κι εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων οι απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθειά τους.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed