Ποιμαντορική Επίσκεψη του Κεφαλλονίτη Μητροπολίτη Σουηδίας στο Όσλο

Σε συνέχεια της Ποιμαντορικής επίσκεψής του στη Δανία, στις 13 και 14 Νοεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας πραγματοποίησε την 17η ποιμαντορική επίσκεψή του στο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο, το Σαββατοκύριακο, 20 και 21 Νοεμβρίου 2021.
Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Νοεμβρίου 2021 στο αεροδρόμιο της Νορβηγικής πρωτεύουσας, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξανδρος Λουκάτος, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού του Όσλο. Ομού μετέβησαν στο ναό, όπου συναντήθηκαν με ομάδα εθελοντών. Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ακολουθίας του Εσπερινού και παρακολούθησε συναυλία της Νορβηγικής χορωδίας Arkadia, υπό την διεύθυνση της μαέστρου κ. Μαριλένας Ζλατάνου, αφιερωμένη στα 200 χρόνια της Επανάσταση του 1821. Το βράδυ της ιδίας, ο Ποιμενάρχης δείπνησε με τη συνοδεία του στην οικία της εκ των παλαιοτέρων Ελλήνων στο Όσλο, Ευγ. κ. Αγγελικής Κruse – Jensen, ενώ την επομένη, Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2021, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ως έπραξε και κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Κυρίας Θεοτόκου.
Στο κήρυγμά του, ο Ποιμενάρχης επεσήμανε την σπουδαιότητα της εορτής των Εισοδίων και εξέφρασε τη συγκίνηση και το θαυμασμό του για τα ανακαινιστικά έργα που πραγματοποιούνται στο Μητροπολιτικό Ναό του Όσλο και αφορούν την επέκταση της αίθουσας δεξιώσεων, τη στεγανοποίηση των θεμελίων του κτιρίου, την κατασκευή ράμπας για τους αδελφούς μας με ειδικές ανάγκες, την αλλαγή του ξύλινου δαπέδου του ναού και την τοποθέτηση ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης. Ο Επίσκοπος συνεχάρη τους εφημερίους του ναού, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Αλέξανδρο Λουκάτο και Αιδ. Πρεσβύτερο κ. Maxime Lesage, καθώς και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, για τα επιτεύγματα της ενορίας τους, προσέφερε δε στο Κατηχητικό Σχολείο βοηθήματα που ευγενώς απέστειλε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος δια του Διευθυντού της, Πανιερ. Μητροπολίτου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, τον οποίο ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε δεόντως για την αγάπη και την ένθερμη υποστήριξη του.
Ακολούθησε το χρίσμα του Νορβηγού κ. Ηalle Bakken, ο οποίος μετωνομάσθη Θεολόγος, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των αδελφών μας που ενετάχθησαν στην τοπική Εκκλησία της Σκανδιναυΐας, δια χρίσματος ή δια βαπτίσματος ενηλίκων, σε 150 άτομα, τα τελευταία 7,5 χρόνια. Επίσης, ο Επίσκοπος απένειμε το οφφίκιο της πνευματικής πατρότητος στον π. Μaxime Lesage, αναθέτοντάς του την διακονία των ομιλούντων μόνον τη Νορβηγική γλώσσα νέων. Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στα ελληνικά, νορβηγικά, αγγλικά και γαλλικά, με την συμμετοχή των εφημερίων του ναού, τους ύμνους έψαλλαν οι Μουσικολ. Ιεροψάλτες κ.κ. Βασίλειος Μελισσουργός, Stig Symeon Frøysov, Καθηγητής της Λειτουργικής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, και Κοσμάς Πλάκου.
Ακολούθησε γεύμα στην αίθουσα του ναού, προσφορά της Φιλοπτώχου Αδελφότητος για όλα τα μέλη της ενορίας και πολύωρη συνεργασία του Επισκόπου με τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, την αρχιτέκτονα κ. Ιουλία Ελευθεριάδη, την πολιτικό μηχανικό κ. Αλίκη Μπουντρή, και τους κ.κ. Αλέξιο Καλογέρη και Ιωάννη Πασκάλ, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο των έργων αποκαταστάσεως στο ναό και για τον προγραμματισμό των μελλοντικών έργων που αφορούν την εκ βάθρων ανακαίνιση της αίθουσας δεξιώσεων του ναού και την αγιογράφηση του Ιερού Βήματος. Το βράδυ της ιδίας, ο Σεβασμιώτατος επέστρεψε αεροπορικώς στην έδρα της Επαρχίας του στη Στοκχόλμη. Η επόμενη ποιμαντορική επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου θα πραγματοποιηθεί, Θεού θέλοντος, στην Ισλανδία, από τις 3 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2021, στην οποία θα μεταβεί συνοδευόμενος από τον π. Αλέξανδρο Λουκάτο.

Από το Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως Σουηδίας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed