Το θέμα με την ΜΗ μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά έφερε στην Βουλή το ΚΙΝΑΛ μέσω τεσσάρων Βουλευτών του με επερώτηση σε τρεις Υπουργούς

Κατατέθηκε από το Κίνημα Αλλαγής προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης – Επενδύσεων, Οικονομικών, Ναυτιλίας – Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, η με αρ. κατ. 1763/8-12-2021 Ερώτηση με θέμα την μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά μετά τις πρόσφατες εργασίες του Ecofin και την αδικαιολόγητη εξαίρεση από το μέτρο αυτό των Ιονίων Νήσων.
Την Ερώτηση συνυπογράφουν: ο Βουλευτής Κέρκυρας, Δημήτρης Μπιάγκης, ο Βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, ο Βουλευτής Α’ Αθηνών, Κώστας Σκανδαλίδης και ο Βουλευτής Κιλκίς, Γεώργιος Φραγγίδης. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά»
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, κατά τις πλέον πρόσφατες εργασίες του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να ενταχθεί σε πρόταση Οδηγίας η δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. έως και κατά 30%, στα νησιά του Αιγαίου με ορίζοντα εφαρμογής από την 01.01.2025 και μετά. Στα ίδια μάλιστα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση προετοίμαζε από καιρό την εν λόγω συμφωνία.
Προφανώς κάθε μέτρο που ενισχύει τη συνοχή και τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών της χώρας μας, ακόμη και αν αυτό αφορά αποσπασματικά σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή είναι θετικό. Άλλωστε, το μέτρο των μειωμένων συντελεστών στα νησιά της χώρας, όπως τουλάχιστον εφαρμοζόταν μέχρι και την ουσιαστική αναστολή του από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αποτέλεσμα του οράματος και των πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Εντούτοις, δεν είναι κατανοητό, αν τα ως άνω δημοσιεύματα είναι ακριβή, γιατί στην εν λόγω συμφωνία δεν περιλαμβάνονται οι υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές της χώρας πέραν των νησιών του Αιγαίου.
Άραγε τα νησιά του Ιονίου δεν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες προκλήσεις; Δεν βιώνουν τα Ιόνια νησιά τις αυτές συνθήκες νησιωτικότητας; Δεν υπάρχουν και στο Ιόνιο πέλαγος μικρά, ευάλωτα και ακριτικά νησιά, όπως για παράδειγμα οι Διαπόντιοι Νήσοι; Δεν έπληξε η πρόσφατη πανδημία τους πληθυσμούς, την οικονομία και τον τουρισμό των Ιονίων Νήσων στον ίδιο ή ακόμη και χειρότερο βαθμό, με αυτόν που έπληξε και τα νησιά του Αιγαίου; Δεν πρέπει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να αντιμετωπίζονται οι νησιώτες του Ιονίου με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται οι υπόλοιποι νησιώτες της χώρας; Τέλος, με δεδομένο όπως φαίνεται πως η Κυβέρνηση προετοίμαζε τη συγκεκριμένη παρέμβαση εδώ και καιρό γιατί το έκανε εν κρυπτώ και δεν επεδίωξε την ευρύτερη δυνατή διαβούλευση και μάλιστα μέσω των προβλεπόμενων κοινοβουλευτικών διαδικασιών όπως για παράδειγμα μέσω συζήτησης στην αρμόδια υποεπιτροπή νησιωτικών και ορεινών περιοχών;
Δεδομένου ότι, επαναφορά μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. σε όλα τα νησιά της χώρας αποτελεί αυτονόητο μέτρο για την ενίσχυση της συνοχής και της αειφόρου ανάπτυξης των νησιωτικών περιφερειών.
Δεδομένου ότι, η αναφερόμενη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, παρέμβαση της κυβέρνησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. αφορά μόνον σε νησιά του Αιγαίου, εξαιρώντας τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, όπως τα νησιά του Ιονίου.
Δεδομένου ότι, δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης επί της εν λόγω πρωτοβουλίας της και δεν έχει συζητηθεί το θέμα στα αρμόδια κοινοβουλευτικά όργανα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
1. Υπάρχει πράγματι συμφωνία σε επίπεδο Ecofin για την επαναφορά του μέτρου των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. που αφορά στα νησιά του Αιγαίου; Αν ναι, ποια διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης, τόσο με κοινωνικούς φορείς και ετέρους όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση;
2. Είναι στις προθέσεις των Υπουργείων σας η επέκταση εφαρμογής του μέτρου μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. για το σύνολο των νήσων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των Ιονίων νήσων; Αν όχι, με ποια κριτήρια θεωρείται από την κυβέρνηση ότι δικαιολογείται μία τέτοια διάκριση μεταξύ των Ελλήνων νησιωτών;
3. Δεδομένου ότι η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μας συνολικά θα αποτελέσει σοβαρή πρωτοβουλία για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της τουριστικής αγοράς, ειδικά τώρα όπου η πανδημία κατέδειξε τον τουρισμό ως προμετωπίδα της οικονομίας των νησιωτικών περιοχών μας, είναι στις προθέσεις των Υπουργείων σας μια τέτοια ουσιαστική μεταρρύθμιση;

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed