Σε λειτουργία η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου

Τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου, που επιτρέπει την έκδοση της επικουρικής σύνταξης εντός 2 μηνών. Η νέα αυτή ηλεκτρονική διαδικασία έρχεται να αντιμετωπίσει άλλο ένα ζήτημα γραφειοκρατίας και πολύμηνων καθυστερήσεων που ταλαιπωρούσε τους πολίτες σε μία δύσκολη χρονική στιγμή γι αυτούς, έπειτα από την απώλεια των οικείων προσώπων τους.
Επισημαίνεται ότι η νέα υπηρεσία αναμένεται να διευκολύνει έναν σημαντικό αριθμό πολιτών. Ενδεικτικά, τους τελευταίους 12 μήνες το σύνολο των αιτημάτων που κατατέθηκαν για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου ξεπέρασαν τις 20.000.
Οι δικαιούχοι της μεταβίβασης μπορούν πλέον να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημα και καταργείται η υποχρέωση επίσκεψης στις υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.
Από την στιγμή που η κύρια σύνταξη έχει εκδοθεί –η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της επικουρικής- ο χρόνος αναμονής για την απονομή της επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου περιορίζεται στους 2 μήνες.
Η ηλεκτρονική μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου ξεκινά σήμερα να καλύπτει όλα τα τέως Ταμεία του Ιδιωτικού Τομέα και μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταχθεί και ο Δημόσιος Τομέας. Η πλειονότητα των δικαιολογητικών, όπως για παράδειγμα το πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών, ληξιαρχική πράξη θανάτου κ.ά. αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα.
Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση μεταβίβασης επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου» o χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και ακολουθεί την διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες =>Συνταξιούχοι =>ηλεκτρονική υποβολή Αίτησης συνταξιοδότησης.
Μέσα στο 2021 τέθηκαν σε λειτουργία από τον e-ΕΦΚΑ 17 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πλατφόρμες και λογισμικά που διευκολύνουν τόσο την καθημερινότητα των εργαζομένων όσο και των υπαλλήλων του Οργανισμού. Κάθε μήνα πραγματοποιούνται πάνω από 1,2 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα από τις 52 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι προσβάσιμες από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και την ενιαία δικτυακή πύλη του Δημοσίου gov.gr.
Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν και επιπλέον ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αυτοματοποιούν το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνται για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

Από τη Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed