Αλέξανδρος Αλεξάκης: «Μείωση ΦΠΑ και στα Ιόνια»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και η παράταξη μας έχουν υπερψηφίσει το πλαίσιο ειδικών μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, εξαιτίας της δυσμένειας που προκάλεσε η πανδημία, από την περασμένη χρονιά.
Ένα από τα προτεινόμενα μέτρα ήταν και η μείωση του ΦΠΑ στα Ιόνια Νησιά, το οποίο διατηρήθηκε ως επιβεβλημένη ανάγκη σε όλες τις επικαιροποιήσεις του πλαισίου μέτρων και επικοινωνήθηκε άνωθεν σε κάθε ευκαιρία, ακόμη και προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψη του στην Κέρκυρα το περασμένο καλοκαίρι, όπου ο επικεφαλής του επέδωσε ιδιοχείρως επιστολή με τις προτάσεις αυτές αυτούσιες.
Ωστόσο με την ευκαιρία αυτή και κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή, παρατηρείται μια διαχρονική στρεβλή αντιμετώπιση του θέματος της μείωσης του ΦΠΑ, ως μέσου ενίσχυσης των ακριτικών κυρίως περιοχών. Όπου ως ακριτικές περιοχές θεωρούνται εν γένει εκείνες που κρίνονται ως πιο ευάλωτες από την τουρκική απειλή και όχι όσες περιοχές βρίσκονται στα ακρογωνιαία σύνορα της χώρας προς πάσα κατεύθυνση. Συνεπώς, εντελώς αυθαίρετα εξαιρούνται της ειδικής αυτής μεταχείρισης τα Διαπόντια Νησιά, στα οποία αναφερόμαστε ξεχωριστά μιας και η περίπτωση αυτή αποτελεί την πλέον εξόφθαλμη παράλειψη, αφού αποτελούν το βορειοδυτικό θαλάσσιο σύνορο της χώρας. Και όμως δεν έχει υπάρξει μέριμνα ούτε για αυτή την περίπτωση.
Αντιθέτως, οι πιο πρόσφατες διοικητικές μεταρρυθμίσεις προσαρτούν τα Διαπόντια Νησιά στον ενιαίο δήμο Κέρκυρας και στον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντιων Νήσων, με βάση την τελευταία διοικητική διαίρεση, ούτως ώστε να υπάγονται διοικητικά, αλλά προφανώς όχι γεωγραφικά σε μία διοικητική οντότητα, η οποία επίσης εσφαλμένα, δεν θεωρείται ακριτική. Για να είμαστε ξεκάθαροι και προς αποφυγήν παρανοήσεων, αναφερόμαστε στην περίπτωση των Διαποντίων, για να τονίσουμε την φαιδρότητα, την ρηχή αντιμετώπιση του θέματος της μείωσης του ΦΠΑ.
Εάν μάλιστα αναφερθούμε στο σύνολο της Περιφέρειας, όπου αποτελεί το δυτικό θαλάσσιο σύνορο της χώρας, τότε πρόκειται για εγκληματική έως και στοχευμένη εμμονή στην εξαίρεση των νησιών μας, από μια τέτοια ρύθμιση. Δεν θα αναφερθούμε στα νησιά, για τα οποία επεκτάθηκε ή έγινε επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ, αμιγώς με το κριτήριο του ακριτικού στοιχείου, διότι η πρόθεση μας δεν είναι να δημιουργήσουμε έριδες με άλλες περιοχές. Ως αυτοδιοικητικοί θεσμικοί εκπρόσωποι οφείλουμε να πράξουμε το καλύτερο δυνατό για τον τόπο μας και να το διεκδικήσουμε σθεναρά από την κεντρική κυβέρνηση.

Αλέξανδρος Αλεξάκης
Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed