Ένταξη των Δήμων της Κεφαλονιάς στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (χρήση γης, πολεοδόμηση, υποδομές και όρια οικισμών)

Με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ταγαρά εντάσσονται στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) οι Δήμοι Αργοστολίου, Ληξουρίου και Σάμης με όλες τις δημοτικές ενότητές τους. Η Ιθάκη έχει ήδη ενταχθεί στον πρώτο κύκλο του προγράμματος.
Τα ΤΠΣ αποτελούν μέρος τους Προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το θέμα είχαμε επεξεργαστεί και προετοιμάσει με τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο σε πρόσφατη συνάντησή μας με τον Υφυπουργό κ. Ταγαρά, ενώ κατά την επίσκεψη του κ. Υφυπουργού στην Κεφαλονιά σε συνεργασία με τους Δημάρχους κ. Κατσιβέλη και Μονιά προωθήθηκε το αίτημα συνολικής κάλυψης της Κεφαλονιάς. Τα ΤΠΣ έχουν μεγάλη σημασία για όλους μας, αφού καθορίζουν:
Χρήσεις γης και όρους δόμησης
Περιοχές προς πολεοδόμηση και επεκτάσεις
Το οδικό δίκτυο και το δίκτυο υποδομών
Τα όρια των οικισμών
Ιδιαίτερα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, όπου η οικονομία μας βασίζεται στον τουρισμό και την οικοδομική δραστηριότητα, τα ΤΠΣ είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Είναι απαραίτητα για την βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών
Συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος
Θωρακίζουν το δομημένο περιβάλλον από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών, οι οποίες είναι μέρος της ζωής των νησιών μας
Σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, το πρόγραμμα ΤΠΣ θα μας φέρει κοντά στο στόχο, να αποκτήσει η χώρα μας ολοκληρωμένο πολεοδομικό σχεδιασμό.
Με άρθρο μου στον έντυπο τύπο έχω αναφερθεί στη σημασία του ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού ως προϋπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης. Υπερσύνδεσμος: https://bit.ly/3EjK4ja
Συγχαρητήρια στη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για την προώθηση του προγράμματος ΤΠΣ, όπως και στην προηγούμενη της οποίας μέρος ήταν και ο συμπατριώτης μας π. Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς.

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed