41 νεκροί φιλοκυβερνητικοί στην Μπουρκίνα Φάσο από τζιχαντιστές

Οι Αρχές στην Μπουρκίνα Φάσο κήρυξαν διήμερο εθνικό πένθος από σήμερα Κυριακή μετά τον θάνατο τουλάχιστον 41 μελών παραστρατιωτικής οργάνωσης υποστηριζόμενης από την κυβέρνηση σε ενέδρα που πιστεύεται ότι τους είχαν στήσει τζιχαντιστές στον βορρά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Οχηματοπομπή των παραστρατιωτικών της οργάνωσης Εθελοντές για την Άμυνα της Πατρίδας (Volontaires pour la Défense de la Patrie, VDP), που χρηματοδοτούνται και εκπαιδεύονται από τις Αρχές για να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές, έπεσε σε ενέδρα την Πέμπτη, καθώς διέσχιζε απομακρυσμένη περιοχή στη βόρεια επαρχία Λορούμ που καλύπτεται από έρημο. Οι Αρχές ανακοίνωσαν χθες Σάββατο ότι 41 παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν. Επρόκειτο για τις βαρύτερες απώλειες της VDP μέσα σε μια ημέρα. Το μακελειό καταγράφηκε έναν μήνα έπειτα από την επίθεση σε θέση της χωροφυλακής με 53 νεκρούς, την πιο πολύνεκρη ενέργεια με στόχο τις δυνάμεις ασφαλείας της Μπουρκίνα Φάσο τα τελευταία χρόνια. «Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο ο Ροκ Μαρκ Κριστιάν Καμπορέ, κηρύσσει εθνικό πένθος για σαράντα οκτώ ώρες από την Κυριακή, λόγω της οδυνηρής αυτής εξέλιξης και για να αποτίσει φόρο τιμής στους γενναίους εθελοντές και τους πολίτες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα», ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλκασούμ Μαϊγκά. Οι Αρχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες επανειλημμένα με διαδηλώσεις τους τελευταίους μήνες καθώς μεγάλο μέρος των πολιτών έχει απαυδήσει με την κλιμάκωση της βίας των τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια στη χώρα και την αδυναμία της κυβέρνησης να βάλει τέλος στη δράση τους.
Η Μπουρκίνα Φάσο, φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με επιθέσεις και ενέδρες τζιχαντιστικών οργανώσεων, ολοένα συχνότερες και φονικότερες, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό της τμήμα, στη λεγόμενη ζώνη των «τριεθνών συνόρων», όπως και τα γειτονικά της κράτη, το Μάλι και ο Νίγηρας. Η δράση ομάδων τζιχαντιστών, που ορκίζονται πίστη είτε στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ή στην αλ Κάιντα, σε συνδυασμό με ξεσπάσματα βίας μεταξύ φυλών και κοινοτήτων που παρεμβάλλονται, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει πάνω από 1,4 εκατ. άλλους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τα επιτελεία των ένοπλων δυνάμεων της Μπουρκίνα Φάσο και του Νίγηρα ανακοίνωσαν πως περίπου εκατό «τρομοκράτες» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια κοινής επιχείρησης που διεξήγαγαν από την 25η Νοεμβρίου ως την 9η Δεκεμβρίου στα σύνορά τους.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed