Κατά πλειοψηφία πέρασε ο προϋπολογισμός της ΠΙΝ

Με την υπερψήφιση, κατά πλειοψηφία, του προϋπολογισμού και του σχεδίου δράσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2022 ολοκληρώθηκε η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, με τηλεδιάσκεψη.
“Συνδυάζοντας την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, και τις παρεμβάσεις στις διαρθρωτικές αδυναμίες, ο προϋπολογισμός εστιάζει στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και στις προοπτικές συνδυαστικά που δημιουργούνται από τις Δημόσιες Επενδύσεις και τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Έχουν προβλεφθεί νέες χρηματοδοτήσεις έργων, σύγχρονων υποδομών, ενεργειακών αναβαθμίσεων, πολιτισμού, τουρισμού, προγράμματα εκπαίδευσης, καταπολέμησης της φτώχειας και των διακρίσεων, ενίσχυσης των γυναικών, αθλητισμού, προστασίας και αποκατάστασης περιβάλλοντος, βιώσιμες αστικές αναπλάσεις, κοινωνικών δομών, έργα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων” δηλώνει η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.
“Ο προϋπολογισμός διαφανής και με απόλυτο σεβασμό στην σωστή αξιοποίηση των δημοσίων πόρων ενισχύει τη σωστή οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών και αποτυπώνει την αναπτυξιακή δυναμική των Ιονίων Νήσων, ιεραρχεί τα έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα, και ενισχύουν την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα λειτουργικά έξοδα και οι δράσεις της Περιφερειακής Αρχής και των Συλλογικών Οργάνων, αποτυπώνονται αναλυτικά και διακριτά, στον προϋπολογισμό της έδρας και της κάθε περιφερειακής Ενότητας ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια για την τακτοποίηση, ουσιαστικά στα οικονομικά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος” δηλώνει η Αντιπεριφερειάρχης αρμόδια και για τις Οικονομικές υποθέσεις Κατερίνα Μοθωναίου.
Το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού και του σχεδίου δράσης ανέρχεται στο ποσό 245.427.935,23 ευρώ (έναντι 176.000.000 ευρώ το 2021) από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και επενδυτικές ανάγκες τα οποία κατανέμονται στις Περιφερειακές Ενότητες βάση πληθυσμιακών και άλλων κριτηρίων που ορίζει ο νόμος και η πραγματικότητα. Επίσης, περιλαμβάνονται δράσεις 241.507.935,23 ευρω αναφορικά με τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2022 και για τους οποίους θα αναζητηθεί η εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης.
Το ποσό ύψους 245.427.935,23 ευρώ είναι ο συνολικός προϋπολογισμός του ετήσιου Προγράμματος Δράσης για το 2022.
Εξ αυτών το ποσό ύψους 3.920.000 ευρώ είναι αυτό που προβλέπεται να κατανεμηθεί το 2022 στις Περιφερειακές Ενότητες από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Αυξήσεις πόρων σε βασικούς τομείς:
Το 50% (από 20% το 2021) του ετήσιου προϋπολογισμού και σχεδίου δράσης για το 2022 αφορά σε δράσεις εκτάκτων αναγκών για τον covid-19, κοινωνικής μέριμνας, ειδικής ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, αντιπλημμυρικών έργων, αποκατάστασης – συντήρησης οδικού δικτύου, κ.α. Με σημαντικά ποσά ενισχύεται η πολιτική προστασία, οι καθαρισμοί ρεμάτων και ο οδοφωτισμός, η ανάπλαση χώρων αναψυχής και η οδοσήμανση.
Το 15% (από το 10% το 2021) διατίθεται για να αναβαθμιστούν οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις και να δημιουργηθούν καινούργιες συμπεριλαμβανομένων των Πανιόνιων τουρνουά ποδοσφαίρου και μπάσκετ, των επιχορηγήσεων Αθλητικών Σωματείων για συμμετοχή σε αγώνες εκτός έδρας αλλά και την μέριμνα για τις αθλητικές υποδομές σε μικρά και μεγάλα νησιά.
Το 7% (απο 5% το 2021) αφορά σε δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορίας των νησιών αλλά τις εκδηλώσεις για τις ιστορικές σχέσεις των Ιονίων Νήσων με την Γαλλία, την Ελβετία κλπ, και την σύγχρονη αξιοποίηση του φεστιβάλ παιδικών χορωδιών, το Επτανησιακό Θέατρο, μεταξύ άλλων.
“Βαρύτητα δίνεται και στον τουρισμό, τομέας για τον οποίο έχει προβλεφθεί η εκπόνηση του σχεδίου δράσης για την έναρξη της τουριστικής περιόδου λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της πανδημίας για επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καθώς και δράσεις τουριστικής προβολής” δηλώνει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Αλεξάκης.
Η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους Αντιπεριφερειάρχες και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την εκπόνηση του σχεδίου του προϋπολογισμού και τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ενασχόληση τους με το θέμα του προϋπολογισμού αλλά καυτηρίασε την ισοπεδωτική αντιπολιτευτική συμπεριφορά και την παραποίηση της πραγματικότητας, αντί μιας δημιουργικής συζήτησης επί των πραγματικών δεδομένων της αγοράς και των δημοσίων οικονομικών, των προβλεπόμενων υλοποιήσεων, των έργων όπως και του αναμενόμενου αποτελέσματος για τους πολίτες. “Κρατήσαμε την Περιφέρεια ζωντανή, ανθεκτική, παραγωγική κοντά στους πολίτες εν μέσω τραγικής πανδημίας εξωστρεφή και αξιοπρεπή με ανάδειξη της λαμπρής ιστορικής διαδρομής μας όπως αξίζει στα Ιόνια Νησιά. Έτσι θα συνεχίσουμε με φιλοδοξία για τα νησιά μας και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή μετάβαση στην νέα εποχή του οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού που φέρνει η πανδημία και η κλιματική αλλαγή” έκλεισε την τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης. Επεσήμανε, επίσης, ότι με τις τροποποιήσεις ο προϋπολογισμός θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και σε νέα έργα.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed