Κωνσταντίνος Πρέντζας: «Η υφιστάμενη ενεργειακή ένδεια είναι το κυριότερο πρόβλημα που βιώνουμε και θα κάνει πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν»

Γιορτινές οι μέρες με διάθεση όμως ποικιλόμορφη μιας και, ιδίως η υφιστάμενη υγειονομική κρίση καθορίζει την καθημερινότητά μας και καθιστά το μέλλον μη προβλέψιμο ή έστω, δύσκολο ακόμα και στον σχεδιασμό του.
Ο συνεχής βομβαρδισμός πληροφοριών από κάθε είδους ΜΜΕ για τον ιό σε καθημερινή βάση επί σχεδόν δύο χρόνια, έχει καταστήσει στη σκέψη μας ήσσονος σημασίας, τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν σχεδόν το 100% του πληθυσμού. Η επερχόμενη ή κατά άλλους υφιστάμενη, ενεργειακή ένδεια είναι το κυριότερο πρόβλημα που βιώνουμε και θα βιώσουμε εφεξής, αφού επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας και σχετίζεται με την ικανοποίηση βασικών αναγκών της σύγχρονης κοινωνίας. Ο ιός, σήμερα, αύριο, έστω κάποια στιγμή, θα περάσει και τότε θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο και δυσεπίλυτο πρόβλημα, αυτό της ενέργειας. Δεν μας φτάναν οι ανατιμήσεις του τελευταίου χρόνου λόγω covid σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, για τους γνωστούς λόγους, ήρθαν οι αυξήσεις σε πετρέλαιο, βενζίνη, αέριο και η περίφημη ΡΗΤΡΑ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ, στο ηλεκτρικό ρεύμα και ήδη οι κλυδωνισμοί γίνονται αισθητοί.
Το πλήγμα, κυρίως σε κάθε είδους επιχείρηση, από την αύξηση του ρεύματος ισοδυναμεί με τορπιλισμό της βιωσιμότητάς τους και αναπόφευκτο κλείσιμο πολλών από αυτών, ανεξαρτήτως μεγέθους! Μιλάμε για αύξηση του λογαριασμού ρεύματος το ελάχιστο στο διπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά και τουλάχιστον έως τον Μάιο αυτό είναι το ευνοϊκό σενάριο! Καταλαβαίνουμε όλοι ότι οι επόμενες ανατιμήσεις σε κάθε είδους προϊόν είναι αναπόφευκτες και απλώς περιμένουμε το ύψος αυτών, και πόσο θα επηρεάσουν την αγοραστική μας δύναμη, εφόσον, ήδη, μια οικογένεια καλείται να πληρώσει παραπάνω λεφτά σε ρεύμα, πετρέλαιο, βενζίνη και οσονούπο στο νερό! Εκτιμώ ότι το ενεργειακό θα λυθεί μόνο από μια κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική στήριξης η οποία θα μεταφερθεί στα κράτη μέσω των Κυβερνήσεών τους και σίγουρα δεν μπορεί να έχει σχέση με την επιδότηση που δίνει σήμερα το κράτος με τα 9 € το μήνα σε κάθε λογαριασμό ρεύματος… συγγνώμη αλλά αυτά είναι αστεία πράγματα ή μας περνάνε για ζητιάνους!
Έχοντας επαγγελματική ενασχόληση με τα ενεργειακά, όλα αυτά τα χρόνια βλέποντας τα νομοθετήματα καταλαβαίνω ότι δύσκολα από αυτά ωφελείται ο μέσος Έλληνας, η μέση επιχείρηση, αλλά απευθύνονται κυρίως σε οφέλη των εύρωστων οικονομικά. Δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, δεν υπάρχει λόγος, μπορώ όμως να πω με σιγουριά πως το καλό της υπόθεσης είναι ότι, ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ.
Καλή χρονιά, με υγεία και αισιοδοξία

Κωνσταντίνος Πρέντζας
Ηλεκτρολόγος/Μηχανικός

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed