Χάος στο Καζακστάν, στους δρόμους έχει βγει ο στρατός

Έκρυθμη παραμένει για δεύτερη μέρα η κατάσταση στο Καζακστάν, με το Αλμάτι να γίνεται πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε στρατιώτες και διαδηλωτές. Νωρίτερα δόθηκε εντολή στο στρατό να επέμβει για να τερματιστούν οι ταραχές που προκλήθηκαν από την αύξηση στις τιμές των καυσίμων!
Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου από το Καζακστάν δεν οδηγούν στο συμπέρασμα πως μπορεί η κατάσταση στη χώρα να αποκλιμακωθεί άμεσα. Διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους και στο Αλμάτι οι συγκρούσεις συνοδεύονται και από πυροβολισμούς. Υπάρχουν πληροφορίες για ελεύθερους σκοπευτές που εκτελούν διαδηλωτές και εικόνες με σακούλες πτωμάτων στοιβαγμένες. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεκάδες ταραξίες “εξαλείφθηκαν”, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ. Θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δεκάδες στρατιώτες που κινούνται πεζή μπήκαν, το πρωί της Πέμπτης (06.01.2022) στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης για τρίτη ημέρα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters που βρίσκονται εκεί. Μέχρι στιγμής, από τις ταραχές στο Καζακστάν έχουν χάσει τη ζωή τους οκτώ αστυνομικοί και άνδρες της Εθνοφρουράς και έχουν τραυματιστεί 317, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν υπάρχει απολογισμός για θύματα μεταξύ των διαδηλωτών και πληροφορίες κάνουν λόγο για χιλιάδες τραυματίες.
Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ είχε κάνει γνωστό νωρίτερα πως διέταξε τον στρατό να επέμβει για να αποκατασταθεί η τάξη και να τερματιστούν οι ταραχές που άρχισαν με αφορμή την αύξηση της λιανικής τιμής της ενέργειας αλλά μοιάζουν να μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε εξέγερση. «Συμμορίες τρομοκρατών ενεπλάκησαν σε μάχη με αλεξιπτωτιστές στην Αλμάτι», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με τον οποίο το Καζακστάν δεν είναι απλά αντιμέτωπο με μια «απειλή» αλλά με κίνδυνο κατάλυσης «του κράτους». Οι διαδηλώσεις εξαιτίας της αύξησης της τιμής του αερίου, το Σαββατοκύριακο, μετατράπηκαν σε αληθινές μάχες τις τελευταίες δύο ημέρες. Η κυβέρνηση υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο, που ανακοίνωσε πως την αποδέχθηκε. Οι φήμες που κυκλοφορούσαν πως ο ίδιος ο Τοκάγεφ επρόκειτο επίσης να παραιτηθεί ή να φύγει από τη χώρα διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τον ίδιο. Η βία έχει επίκεντρο την οικονομική μητρόπολη του Καζακστάν, την Αλμάτι.
Βίντεο από τα επεισόδια εικονίζουν τις δυνάμεις επιβολής της τάξης να χρησιμοποιούν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν διαδηλωτές, με φόντο καμένα αυτοκίνητα. Στο Καζακστάν αναμένεται να αναπτυχθεί άμεσα ειρηνευτική δύναμη από μία συμμαχία πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, με επικεφαλής τη Ρωσία. Στόχος να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. Οι δυνάμεις αναμένεται να αναπτυχθούν στο Καζακστάν για περιορισμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγεφ ζήτησε τη βοήθεια της Ρωσίας και των συμμάχων της για να αντιμετωπίσει την «τρομοκρατική απειλή» στη χώρα του, όπως την χαρακτήρισε.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed