Δύσκολη νύχτα στη Φλώρινα μετά τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ

Μια δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Φλώρινας μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα με επίκεντρο μόλις 3 χιλιόμετρα δυτικά της Φλώρινας.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν μόνο υλικές ζημιές και σύμφωνα με φορείς της περιοχής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί λόγω του σεισμού ούτε σοβαρές ζημιές σε μόνιμες κατοικίες. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος ήταν 14,3 χλμ. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Φλώρινας κύριος Βασίλης Γιαννάκης, μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχαν καταγραφεί σοβαρές ζημιές σε μπαλκόνια τριών διαμερισμάτων. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης είπε μεταξύ άλλων: «Είχαμε τουλάχιστον 35 μετασεισμούς, γεγονός το οποίο είναι θετικό, καθώς φαίνεται πως αυτός των 5,4 Ρίχτερ ήταν ο κύριος». Σχετικά επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Πάει καλά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη», δήλωσε ο κ. Λέκκας. Η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν, όπως πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ο οποίος διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα στις παρυφές της πεδιάδας της Φλώρινας.
Ο κύριος σεισμός, που σύμφωνα με πληροφορίες έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Φλώρινα καθώς και στην περιοχή της Πρέσπας, ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς, με τον ισχυρότερο να είναι μεγέθους 4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και να καταγράφεται από τους σεισμογράφους στις 23:53. Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι της πόλης βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους, καθώς η δόνηση διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα και ήταν πολύ έντονη. Επίσης, η δόνηση έγινε αισθητή σε περιοχές περιφερειακά της Φλώρινας, όπως Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Πέλλα, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, στην Κατερίνη, στη Βέροια, αλλά και στα Τρίκαλα και στη Λάρισα. Στο τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί μικρές ζημιές στο εσωτερικό διαμερισμάτων -κυρίως στον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών-, ενώ σύμφωνα με τον δήμαρχο Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές τρία μπαλκόνια διαμερισμάτων. Οι κάτοικοι της Φλώρινας αυτή την ώρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι στις πλατείες, ενώ κάποιοι μετακίνησαν τα οχήματά τους σε ανοικτούς χώρους ακόμη κι έξω από την πόλη, προκειμένου να περάσουν εκεί τη νύχτα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Φλώρινας αμέσως μετά τον σεισμό τέθηκε σε γενική επιφυλακή.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed