Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς-Ιθάκης: Το νέο κύμα ακρίβειας τσακίζει τα νοικοκυριά, πλήρη απαξία της κυβέρνησης, έρμαια της αισχροκέδρειας οι πολίτες

Πλήρης απραξία της Κυβέρνησης μπροστά στο “τσουνάμι” της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας Έρμαια της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας και των συνεχών ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και αγαθά, είναι πλέον νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επαίρεται για τους «ρυθμούς ανάπτυξης» της χώρας.
Παράλληλα, εκπρόσωποι του ενεργειακού τομέα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προβλέποντας ότι η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί, καθώς η Ελλάδα είναι μια πλήρως εξαρτημένη στις εισαγωγές ενέργειας. Είναι σαφές ότι τα δυσκολότερα να είναι μπροστά μας, αφού οι καταναλωτές πληρώνουμε ήδη 4 φόρες περισσότερο σε σχέση με τον Απρίλιο του 2020. Επιπλέον, οι μεγάλες αυξήσεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου εμφανίζονται στους λογαριασμούς Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου που θα είναι ιδιαίτερα ‘’φουσκωμένοι’’ για τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις. Οι μικρές αυξήσεις στην επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, καταφανώς δεν αρκούν, ενώ, παρά τις προειδοποιήσεις όλων των ειδικών εδώ και δύο χρόνια, η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια για να ρυθμίσει την αγορά προς όφελος των καταναλωτών. Αντίθετα, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, επιχειρούσαν συστηματικά να υποτιμήσουν την πραγματικότητα, καθησυχάζοντας τους πολίτες με παραπλανητικές δηλώσεις για την παροδικότητα του φαινομένου και τη δήθεν λήξη του μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός αγγίζει υψηλό ρεκόρ δεκαετίας, καθώς ξεπερνά το 5%, ενώ και η ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει την εκτίναξη του στο 3% για το 2022 (από 0,6% το 2021). Σημειώνεται ότι οι τιμές των προϊόντων ενέργειας έχουν αρχίσει να αυξάνουν, όπως επίσης και το κόστος παραγωγής βασικών τροφίμων, νωπών και συσκευασμένων. Ειδικότερα, παρατηρήθηκε αύξηση 21,6% στο κρέας από αρνί και κατσίκι (λόγω κυρίως της αύξησης των ζωοτροφών) 5,6% στις τιμές των πουλερικών, 11,6% στις τιμές της πατάτας και πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου (18,5%) και των υπολοίπων βρώσιμων ελαίων (καλαμποκέλαιο – ηλιέλαιο) κατά 16,7%, ενώ και η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 4,6%. Επίσης μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται στις τιμές ξενοδοχείων, μοτέλ και πανδοχείων (12,8%) και τις μεταφορές επιβατών με αεροπλάνο κατά (11,3%). Το συνολικό κύμα αυξήσεων επωμίζονται δυσανάλογα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί, λόγω της αύξησης στο κόστος ενέργειας και την τιμή των αγροτικών εφοδίων. Παρά την επικοινωνιακή καταδίκη των φαινομένων κερδοσκοπίας στην αγορά από τους αρμόδιους υπουργούς, οι έλεγχοι για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας είναι ανύπαρκτοι, με την κυβέρνηση να ‘’κρύβεται’’ πίσω από τις έρευνες που ξεκίνησε ήδη η Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σε όλη αυτήν την τραγική κατάσταση που βιώνουμε οι πολίτες, η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα ενώ η εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% έχει ήδη ‘’ροκανιστεί’’ από τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης τους τελευταίους 6 μήνες, χωρίς να υπάρχει ρητή δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού σε ικανοποιητικό επίπεδο. Μάλιστα ο προϋπολογισμός, δεν προβλέπει μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις για το 2022 παρά το ότι η έξαρση της πανδημίας προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά και την οικονομία και δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας στον οποίο βασίζεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας επωμίζεται δυσανάλογα μεγάλο κόστος από το κύμα ακρίβειας. Το Κίνημα Αλλαγής με συνεχείς παρεμβάσεις του απαιτεί:
► Ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης της συνεχιζόμενης ακρίβειας που τείνει πλέον να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με την ανυπαρξία του ελεγκτικού μηχανισμού στην αγορά εδώ και μήνες.
► Τη λήψη επαρκών μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να απορροφήσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος και να μην το μετακυλήσουν τελικά στους καταναλωτές.
► Τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα και της υπαγωγής των ζωοτροφών στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6%.
► Την επιβολή ανώτατων τιμών, προκειμένου να παταχθούν τα
φαινόμενα αισχροκέρδειας που εμφανίζονται στην αγορά υγειονομικών προϊόντων που αφορούν την πανδημία.
► Την έγκαιρη υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.
► Την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ενισχύσει τους εργαζόμενους μέσα στο κύμα ακρίβειας.
► Τη μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α. ειδικά στα νησιά (έχει προβλεφθεί για το Αιγαίο όχι όμως και για το Ιόνιο).
Μετά από δέκα και πλέον χρόνια αλλεπάλληλων κρίσεων, η Σοσιαλδημοκρατία είναι η πιο αξιόπιστη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, μαζί με την αποτελεσματική ρύθμιση των αγορών και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το Κίνημα Αλλαγής, αποτελεί ήδη τη σοβαρή αντιπολίτευση που έχει ανάγκη η χώρα μας απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ν.Ε. ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed