Χρήστος Καμπανός: «Τα ημίμετρα της κυβέρνησης πλήττουν ιδιαιτέρως τον κλάδο της εστίασης, ο Υπουργός Ανάπτυξης “νίπτει τας χείρας του” έχοντας την συνείδηση του ήσυχη»

Αφού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έκανε μια πολύ επιλεκτική επιλογή ποιους θα βοηθήσει και ποιους θα αφήσει, αποφάσισε ότι υπάρχουν επαγγελματίες που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα και δεν χρειάζονται καμία βοήθεια σε αυτό το τρίτο κύμα της πανδημίας.
Θα μιλήσω για τον κλάδο μου, την εστίαση (καφέ, bar, κέντρα διασκέδασης κλπ. ) που η Κυβέρνηση αφήνοντας τα μαγαζιά μας να λειτουργήσουν με περιοριστικά όμως μέτρα, θεωρεί ότι είμαστε o ευνοημένος κλάδος που ήδη έχει ωφεληθεί από τα περσινά βοηθήματα και δεν χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια… Ποια είναι όμως η αλήθεια:
Η εστίαση για μια ακόμη φορά πλήττεται σε απίστευτο βαθμό γιατί ουσιαστικά βρίσκεται σε lockdown χωρίς όμως να είναι, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημία να είναι καταστροφική και στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν καταστήματα που θα βάλουν οριστικό λουκέτο αφήνοντας πίσω τους χρέη. Σε τοπικό επίπεδο βλέπουμε καταστήματα που παραδοσιακά δούλευαν όλη την ημέρα, να έχουν περιορίσει τις ώρες λειτουργιάς τους και καταστήματα που δούλευαν ολοχρονικά φέτος τον χειμώνα να μην έχουν ανοίξει καν αλλά και κάποια που τόλμησαν να ανοίξουν, πολύ σύντομα αναγκάστηκαν να κλείσουν.
Η προσπάθεια τελικά που κάνουμε όλοι οι επαγγελματίες, (όσοι βέβαια τα καταφέρουμε…), είναι να συρθούμε ως το καλοκαίρι με την ελπίδα αυτό να είναι λίγο καλύτερο από το περσινό, ώστε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα στις προκλήσεις και τα δυσβάσταχτα κόστη που προκαλεί η ενεργειακή κρίση και όχι μόνο αυτά. Άραγε οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις μας έχουν ανακάμψει από την δεκαετή οικονομική κρίση;;; Και επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι στα νησιά μας εκκρεμούν ακόμα ενισχύσεις για την αποκατάσταση των πληγέντων του «Ιανού» από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς επίσης ότι το 65% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην επιδοτούμενη δράση «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19» της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έμειναν εκτός του προγράμματος λόγω της χαμηλής χρηματοδότησής του.
Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, ο Υπουργός Ανάπτυξης «νίπτει τας χείρας του» έχοντας την συνείδηση του ήσυχη, πως το επιτελικό κράτος μας βοήθησε και τους είμαστε υπόχρεοι.
Άρα για να μπουν όσο το δυνατό λιγότερα λουκέτα και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ζητάμε από την Κυβέρνηση:
► Να μην κάνει εξαιρέσεις σε ΚΑΔ και να αντιμετωπίσεις ισότιμα όλους τους πληγέντες .
► Να ρυθμιστούν εκ νέου οι δόσεις σε Εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες κλπ.
► Να επιδοτηθούν τα τιμολόγια ρεύματος, τα ενοίκια και οι πάγιες δαπάνες.
► Να μην επιστραφούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές.
Με αυτά τα στοιχειώδη μέσα στήριξης και με ένα καλοκαίρι χωρίς απρόοπτα, ίσως καταφέρουμε να ξαναβάλουμε τις επιχειρήσεις μας και τις ζωές μας σε διαδικασία ανασυγκρότησης!

Χρήστος Καμπανός
Υπεύθυνος Τομέα Επιχειρηματικότητας Ν.Ε. ΚΙΝ.ΑΛ. Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed