Επείγον σήμα της CIA για επικείμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ώρα μηδέν στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ, καθώς η σύγκρουση φαντάζει πιο πιθανή από ποτέ. Ο στρατιωτικός κλοιός της Μόσχας στην Ουκρανία προκαλεί την έντονη ανησυχία της Δύσης, προειδοποιώντας ότι η εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.
Την πιθανότητα η ρωσική εισβολή μπορεί να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, επισήμανε και ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. «Για να το πούμε απλά, συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα», είπε ο Μπλίνκεν και πρόσθεσε: «Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, μια εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και, για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων». Πάντως, οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ρισκάρουν μια αποστολή διάσωσης με τη συνδρομή των στρατευμάτων τους, αναφέρει ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, και έτσι οι πολίτες θα πρέπει να φύγουν τώρα, που οι εμπορικές οδοί ταξιδιού είναι ακόμη ανοιχτές. Σε κάθε περίπτωση, ο Σάλιβαν προαναγγέλλει πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με σοβαρές κυρώσεις σε μια εισβολή της Μόσχας. Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έγιναν οι τελευταίες χώρες που προέτρεψαν τους πολίτες τους να φύγουν το συντομότερο δυνατό, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Λετονίας, της Νορβηγίας και της Ολλανδίας. Το Ισραήλ λέει ότι απομακρύνει συγγενείς του προσωπικού της πρεσβείας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου με τη Μόσχα. Οι ηγέτες συμφώνησαν να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες για να αποτρέψουν τη ρωσική επιθετικότητα, μεταξύ άλλων με το να είναι έτοιμοι να επιβάλουν «τεράστιες συνέπειες και σοβαρό οικονομικό κόστος». Στις 15 Φεβρουαρίου στη Μόσχα έχει προγραμματιστεί να μεταβεί ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Η Ουάσιγκτον θα στείλει 3.000 επιπλέον στρατιώτες στην Πολωνία τις επόμενες ημέρες για να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι. Επιπλέον 8.500 είναι ήδη σε επιφυλακή για ανάπτυξη στην Ευρώπη εάν χρειαστεί. Νωρίτερα, εμπορικές δορυφορικές εικόνες από μια αμερικανική εταιρεία έδειξαν νέες ρωσικές στρατιωτικές αναπτύξεις σε πολλές τοποθεσίες κοντά στα σύνορα. Μάλιστα, έξι ρωσικά πολεμικά πλοία να φθάνουν στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και περισσότεροι Ρώσοι στρατιώτες.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed