Οι θέσεις της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων για τον τουρισμό

Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ φορέων του Τουρισμού των νησιών μας και της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας στο Αργοστόλι.
Τον φορέα μας στη συνάντηση εκπροσώπησε η Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας , Ελένη Λουκέρη αναλύοντας προφορικά αλλά καταθέτοντας και εγγράφως τις θέσεις και τα αιτήματα του κλάδου μας. Αναλυτικά παραθέτουμε τα αιτήματα που διαβιβάσαμε στην Υφυπουργό:
1)Η επέλαση του κυκλώνα «Ιανού» από την Κεφαλονιά δημιούργησε νέα σοβαρά προβλήματα που ήρθαν να προστεθούν και να επιδεινώσουν ήδη υπάρχοντα. Πληγές που δυστυχώς παραμένουν ακόμα ανοιχτές. Για τούτο απαιτείται:
Επιτάχυνση των διαδικασιών για την έναρξη των εργασιών της αποκατάστασης του δρόμου προς την παραλία του Μύρτου.
Τήρηση του χρονοδιαγράμματος για τον καθαρισμό της λιμνολεκάνης της Αγίας Ευφημίας και της επισκευής του κρηπιδώματος .
Να προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία της Αγίας Ευφημίας.
Ολοκλήρωση του έργου του τοιχίου στον αιγιαλό της παραλίας της Άσσου και κατασκευή λεκάνης ανάσχεσης του ρέματος.
Αποκατάσταση της γέφυρας στην περιοχή του Χειμωνικού με μόνιμη κατασκευή.
2) Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την λειτουργία της Βραχυχρόνιας μίσθωσης πλην της Χώρας μας , που η λειτουργία τους είναι ασύδοτη, χωρίς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Το νομοθετικό πλαίσιο είναι ανεπαρκές ενώ τεράστια έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο χάνονται.
Την ίδια ώρα υπερφορολογούνται οι νόμιμες επιχειρήσεις , επιβαρύνονται με τεράστια έξοδα για την τήρηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και είναι δισεπίλυτο το πρόβλημα ανεύρεσης στέγης φοιτητών και δημοσίων υπαλλήλων.
Ο αθέμιτος αυτός ανταγωνισμός που δημιουργείται με τις επιχειρήσεις μας πρέπει νομοθετικά να αποκατασταθεί.
3) Πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους η σύσταση Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού (DMO) μέσω των αναπτυξιακών οργανισμών των Δήμων.
Με άξονα ένα όραμα ανάπτυξης ,εξέλιξης και ανάδειξης του προορισμού , η Ομοσπονδία μας είναι θετική στην σύσταση ενός τέτοιου οργανισμού.
Το νομοθετικό πλαίσιο όμως έχει ελλείψεις και τούτο διότι δεν δίνεται έμφαση και κίνητρα για την συμμετοχή φορέων και οργανισμών κάτι που δυσκολεύει διαδικασίες διαβούλευσης ή και συναίνεσης σε σοβαρά ζητήματα στρατηγικής σημασίας για την πορεία του προορισμού.
Στο άρθρο 4 του νόμου 4875 υπάρχει χαλαρή αναφορά σε συμπράξεις και μνημόνια συνεργασίας των δήμων με τους φορείς , κάτι που θεωρούμε πως πρέπει να είναι πιο σαφές και ξεκάθαρο, για την συμμετοχή των φορέων του τουρισμού σε έναν τέτοιο οργανισμό και για να έχουν φωνή οι τοπικές κοινωνίες.
4) Οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που εκπροσωπούμε , οι οποίες αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας , δεν έχουν επωφεληθεί από τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας , αφού ανέκαθεν υπήρχαν όροι και προϋποθέσεις που τις απέκλειαν.
Δεν έχουν επίσης όμως επωφεληθεί ούτε από προγράμματα εκσυγχρονισμού.
Ο αποκλεισμός του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου μας , από το νέο αναπτυξιακό νόμο με τις προϋποθέσεις που θέτει ( ξενώνας φιλοξενίας, κατάταξη σε 5 κλειδιά , ελάχιστο αριθμό 20 δωματίων κλπ) συντελεί στην στασιμότητα της ανταγωνιστικότητας και στον οικονομικό μαρασμό τους, όταν ταυτόχρονα στον νέο νόμο μετέχουν όλα τα κύρια τουριστικά καταλύματα ( ξενοδοχεία) καθώς και οι τουριστικές κατασκηνώσεις ( camping) .
Η παρότρυνση δε του νομοθέτη, να μετατραπούν τα καταλύματα μας σε ξενοδοχεία τουλάχιστον 3 αστέρων , για να μετέχουν στο νέο αναπτυξιακό , ενισχύει τα κύρια τουριστικά καταλύματα ,πλήττοντας τον κλάδο μας.
Αδήριτη ανάγκη για την βιωσιμότητα μας , είναι να συμπεριληφθούμε στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις ( 1,5 ΕΜΕ τον χρόνο) και να γίνει επέκταση του προγράμματος «Εξοικονομώ» στις επιχειρήσεις για να υπάρχει δυνατότητα να ενταχθούμε στο πρόγραμμα αναβάθμισης κτηρίων.
5) Το Υπουργείο Τουρισμού έχει στο πεδίο του, μέσω του θαλάσσιου τουρισμού, την ανάπτυξη των υποδομών και συγκεκριμένα την αναβάθμιση των λιμένων , τα τουριστικά καταφύγια και τις μαρίνες.
Επίσης , στον πυλώνα της ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού ,έχει επί την εποπτεία του την εκπαίδευση εργαζομένων και επιχειρηματιών.
Προς τούτο αιτούμεθα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που έχετε εντάξει όλα τα παραπάνω , τα νησιά μας να έχουν την στήριξη που τους αναλογεί.
6) Τα νησιά μας εστίασαν στον εσωτερικό τουρισμό και στήριξαν το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους 2021». Το πρόγραμμα όμως λειτούργησε μόνο υπέρ των δικαιούχων και όχι υπέρ των παρόχων.
Και τούτο διότι μετά από 8 μήνες δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η αποπληρωμή των επιχειρήσεών μας , ενώ έπειτα από δική μας παρέμβαση μόλις πριν 20 ημέρες αποφασίστηκε οι πληρωμές να είναι ακατάσχετες και ασυμψήφιστες με οφειλές προς το Δημόσιο.
Οι αποπληρωμές πρέπει να επιταχυνθούν άμεσα διότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Ζητούμε δε, την συνέχιση και επέκταση του προγράμματος για το 2022.
7) Η απόφαση να καταστεί υποχρεωτική η ύπαρξη ναυαγοσώστη στο σύνολο τουριστικών καταλυμάτων που διαθέτουν πισίνα ανεξαρτήτως διαστάσεων ή αριθμού κλινών , πνίγει τα μικρά καταλύματα καθώς αδυνατούν να σηκώσουν το βάρος που απαιτείται.
Πολλοί επιχειρηματίες θα εξαναγκαστούν σε παύση λειτουργίας των κολυμβητικών δεξαμενών με συνέπεια να υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.
Θεωρούμε την εφαρμογή του νόμου 4688/2020 άρθρο 46 , ανέφικτη για τις επιχειρήσεις του κλάδου μας και ζητούμε την συνέχιση της λειτουργίας τους με επόπτη ασφαλείας πισίνας κατάλληλα εκπαιδευμένο , όπως προϋπήρχε.
8) Τα νησιά μας εστιάζουν στον εναλλακτικό τουρισμό προσδοκώντας την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Ως κύρια μορφή του θεωρούμε τον περιπατητικό τουρισμό.
Οι Δήμοι της Κεφαλονιάς έχουν προχωρήσει στην χαρτογράφηση των μονοπατιών.
Το Υπουργείο σας σε συνέργειες με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζητούμε να προβεί σε εκταμίευση κατάλληλων πόρων για χάραξη, σηματοδότηση και συντήρηση μονοπατιών στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.
9) Ο οίνος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας μας, το οποίο πρέπει να προβληθεί και να προωθηθεί.
Επτά επισκέψιμα και βραβευμένα οινοποιία στην Κεφαλονιά συνεργάζονται σε μια αρμονική συνάντηση δημιουργικότητας.
Για να αναδειχθεί η δυναμική του οινοτουρισμού του νησιού, πρόταση μας είναι η διεξαγωγή διεθνούς συνέδριου οινοτουρισμού στην Κεφαλονιά με την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.
10) Για να έρθει ένας ταξιδιώτης στην Κεφαλονιά και να απολαύσει την φιλοξενία των ανθρώπων χρειάζεται να νιώσει ασφάλεια.
Ασφάλεια δεν είναι μόνο η σωστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που με ευλάβεια οι επιχειρήσεις μας τηρούν.
Ασφάλεια είναι η στελέχωση των 2 Νοσοκομείων μας με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που διακαώς όλοι οι κάτοικοι διεκδικούμε.
Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα οικονομικά, εκπαιδευτικά και επιστημονικά για να στελεχωθούν οι Δομές Υγειάς του νησιού μας ( Πρωτοβάθμια, Κέντρα Υγείας , Νοσοκομεία) .
11) Ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.
12) Για την νησιωτική κοινωνία , την τοπική οικονομία και τον τουρισμό , είναι ολέθρια η ξέφρενη πορεία στις τιμές των καυσίμων.
Προτείνουμε την αξιοποίηση της σχετικής γνωμοδότησης της Ρ.Α.Ε για τον τρόπο επιβολής πλαφόν στην τιμή των καυσίμων στις νησιωτικές περιοχές.
13) Ίδρυση Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Κεφαλονιά που έχει ανάγκη ο προορισμός για την ανάπτυξη και στελέχωσή του.
14) Παράταση κατάταξης σε κατηγορίες κλειδιών της Πιστοποίησης και Κατηγοριοποίησης έως 31.12.2023 και διασύνδεση τους με προγράμματα εκσυγχρονισμού.

Για την Ο.Ε.Τ.Κ.Κ.Ι
O Πρόεδρος                 H Γενική Γραμματέας
Ατσάρος Δημήτρης     Λουκέρη Ελένη

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed