Συνάντηση της Περιφερειάρχη με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Συνάντηση ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων είχε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Χωροταξίας Κώστα Σκρέκα και τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο αναφορικά με την πορεία διαχείρισης των απορριμμάτων και εφαρμογής του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) στα Ιόνια Νησιά.
Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε για τον συντονισμό των ενεργειών και την συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων στο πλαίσιο του ΦοΔΣΑ για την υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου κυκλικής οικονομίας με κρίσιμα προβλήματα το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης, τα οικονομικά προβλήματα κάποιων Δήμων όπως και οι οικονομικές υποχρεώσεις που μεταφέρθηκαν στον νέο ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων και ζήτησε την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Χωροταξίας και των συναρμόδιων Υπουργείων για εύρεση τρόπων οικονομικής στήριξης. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την πορεία των μονάδων διαχείρισης στα μεγάλα νησιά για τις οποίες ο Υπουργός επεσήμανε την σημασία που έχει η ολοκλήρωση σύγχρονων μονάδων για να μπορούν να ανταποκριθούν στον Εθνικό Σχεδιασμό αλλά και να τύχουν ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Η Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων ενημέρωσε για δυο σοβαρά θέματα επίσης:
-Την αποκατάσταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Τεμπλονίου όπου έχει υποβληθεί το Τεχνικό Δελτίο για χρηματοδότηση.
-Την αποκατάσταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Ζακύνθου στην θέση “Σκοπός”, όπου έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του σύνθετου έργου και αναζητείται χρηματοδότηση, ενώ η χώρα απειλείται με περιβαλλοντικό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των χρόνιων και επικίνδυνων καθυστερήσεων.
Η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου ευχαρίστησε την ηγεσία και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Χωροταξίας για την συνεχή και ουσιαστική συμπαράστασή τους στην νέα πορεία των Ιονίων Νήσων για μια σύγχρονη διαχείριση με στόχο την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος. Επανέλαβε επίσης το θεσμικό αίτημά της για ενίσχυση του ΦοΔΣΑ Ιονίων Νήσων σε σημεία όπου υπάρχει ανάγκη και στην δυνατότητα χρηματοδότησης έργων και δραστηριοτήτων.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed