Απέρριψαν οι ΗΠΑ τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με MiG-29

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις όλων των χωρών που καλούνται να διαχειριστούν την «καυτή πατάτα» του πολέμου ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία.
Οι χώρες της Ευρώπης, οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τη μία κάνουν χρήση μαστιγίου επιβάλλοντας αυστηρά μέτρα που επηρεάζουν ευθέως τη στρατιωτική δυναμική της Ουκρανίας και την οικονομία της Ρωσίας, και από την άλλη δυσκολεύονται, ή μάλλον αρνούνται πεισματικά, να βάλουν ένα ουσιαστικό «χέρι βοηθείας» για τη λήξη του πολέμου. Από τη μία μεριά, οι Ρώσοι συνεχίζουν, παρά τις μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και εξοπλισμούς, να προελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος, καταστρέφοντας σημαντικές υποδομές, όπως διοικητικά κτήρια, με τελικό στόχο το Κίεβο. Από την άλλη, οι Ουκρανοί ακολουθούν μια αλλοπρόσαλλη και όχι σταθερή γραμμή. Αρχικά «ζητούσαν», στη συνέχεια «εκλιπαρούσαν», και τώρα, αντιλαμβανόμενοι ότι είναι μόνοι, δηλώνουν ανοιχτοί σε συζητήσεις με τη Ρωσία, αφήνοντας πίσω τις χώρες που δεν θέλουν να εμπλακούν στον πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο, διεξήχθη και το θρίλερ με τη διάθεση ή όχι των ρωσικών αεροσκαφών τύπου MiG-29, τα οποία οι Ουκρανοί πιλότοι ξέρουν πώς να χειριστούν. Αρχικά, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από την Ανατολική Ευρώπη να στείλει τα αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής. Στη συνέχεια, μέλη του Κογκρέσου άσκησαν πίεση στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά τους από την Πολωνία και από άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στην Ουκρανία.
Θετικός ήταν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, που είχε δηλώσει την περασμένη Κυριακή ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι διατεθειμένες να παραχωρήσουν μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG. Θετική στάση, παρά τους πρώτους ενδοιασμούς, κράτησε και η Πολωνία, ώστε να παραχωρήσει στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ τα ρωσικά αεροσκάφη της, με μόνη απαίτηση την ανταλλαγή τους με χρησιμοποιημένα αεροσκάφη αντίστοιχων επιχειρησιακών δυνατοτήτων. Η παραπάνω «ντρίμπλα» των Πολωνών να διώξουν την ευθύνη και τα φώτα από πάνω τους και να παραχωρήσουν τα αεροσκάφη στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ και όχι απευθείας στην Ουκρανία ήταν η αιτία το βράδυ της Τρίτης να γκρεμιστεί για ακόμα μία φορά ο πύργος των προσδοκιών που είχε χτιστεί. Η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, «μη βιώσιμη» και θα ήγειρε, όπως είπε, «σοβαρές ανησυχίες για όλη τη συμμαχία του NATO». Ο Τζον Κίρμπι επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δεν θέλουν να υπάρξει απευθείας στρατιωτική εμπλοκή του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο αφενός θα ενεργοποιούσε τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου και αφετέρου διότι δεν είναι βέβαιο ότι θα ακολουθούσαν όλες οι χώρες του Συμφώνου αυτή την επιλογή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των επιλογών για την παροχή ουσιαστικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία με στόχο την ενδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας για την τελευταία μάχη, τη μάχη του Κιέβου.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed