Ανάθεση Μελέτης από την ΠΙΝ για σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα σε Πουλάτα, Χαλιωτάτα και Καραβόμυλο λόγω του κυκλώνα «Ιανού»

Μία εξαιρετικά σημαντική είδηση για τα Πουλάτα και την Δημοτική Ενότητα Σάμης προέκυψε κατόπιν της πρόσφατης τακτικής συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
Συγκεκριμένα τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την έγκριση της διαδικασίας ανάθεσης της μελέτης με τίτλο “Αντιπλημμυρικά έργα ανακούφισης και αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από την θεομηνία της 17ης & 18ης Σεπτεμβρίου 2020 της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων”. Επίσης αποφάσισαν την έγκριση της κατάρτισης των όρων του σχεδίου διακήρυξης, την έγκριση του Φακέλου Δημόσιας Σύμβασης, την έγκριση του τεύχους Συγγραφής Υποχρεώσεων και την συγκρότηση τριμελούς οργάνου διαπραγμάτευσης. Αντικείμενο της μελέτης που θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και έχει προεκτίμηση κόστους και ανώτατο όριο προσφοράς 1.756.920,25€ με Φ.Π.Α., αποτελεί η αποκατάσταση και η αντιπλημμυρική προστασία του Καραβόμυλου που βρίσκεται εντός της ομώνυμης λεκάνης απορροής και η προστασία των Πουλάτων και των Χαλιωτάτων που βρίσκονται σε απέναντι περιοχές εντός της λεκάνης απορροής της Σάμης, εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν λόγω φυσικών καταστροφών από τον Μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός».
Συγκεκριμένα οι επεμβάσεις που θα γίνουν στα τρία χωριά, αφορούν στην κατασκευή μικρών φραγμάτων σε κατάλληλες θέσεις για την ανάσχεση της πλημμυρικής παροχής και την συγκράτηση των φερτών υλικών, στην διευθέτηση και οριοθέτηση ρεμάτων, στην κατασκευή τεχνικών έργων γεφύρωσής τους, καθώς και στην κατασκευή οχετού για τη διόδευση της πλημμυρικής παροχής. Μάλιστα στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι η εκπόνηση του συνόλου των μελετών είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να υπάρξουν τα απαραίτητα – ασφαλή στοιχεία για το σχεδιασμό των έργων πριν την έναρξη της νέας βροχομετρικής περιόδου και την πιθανή εκδήλωση νέων ακραίων καιρικών φαινομένων. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία εξέλιξη που μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι σύντομα το χωριό μας θα αποκτήσει την αντιπλημμυρική θωράκιση που τόσο ανάγκη έχει. Αρκεί φυσικά η μελέτη να μετουσιωθεί σε έργο και να μην παραμείνει σχέδιο επί χάρτου…

Πηγή: poulatakefalonias.gr

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed