Έρχεται το απόλυτο θρίλερ στο Β γύρο των γαλλικών εκλογών

Στην κορυφή του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών της Κυριακής βρέθηκε ο Εμανουέλ Mακρόν, όπου αναμένεται να αντιμετωπίσει τη Μαρί Λεπέν στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο της 24 Απριλίου.
Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος εξασφάλισε σε ποσοστό το 27,6% των ψήφων έναντι το 23% της επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς, ο οποία αντίστοιχα κέρδισε το 23,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την Ipsos της γαλλικής τηλεόρασης. Αυτά τα ποσοστά είναι ψηλότερα από τα αποτελέσματα του Μακρόν στον πρώτο γύρο των εκλογών πριν από πέντε χρόνια, και δείχνουν πως κερδίζει έτσι την στήριξη των ψηφοφόρων, τους οποίους κάλεσε να «συγκρατήσουν την ακροδεξιά και να προστατέψουν τις θέσεις της Γαλλίας στη διεθνή διπλωματική σκηνή είναι εν μέσω πολέμου». Από την άλλη πλευρά, τα ποσοστά της Λεπέν ήταν επίσης υψηλότερα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Είχε κερδίσει σταθερά υποστήριξη μετά από σκληρή εκστρατεία σχετικά με την κρίση στο κόστος ζωής και τον πληθωρισμό, που είχαν προαχθεί στη μεγαλύτερη ανησυχία των ψηφοφόρων.
Ο Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 28,1 ως 29,5% των ψήφων, ενώ η Λεπέν από το 23,3 ως το 24,4%, κατά τους υπολογισμούς τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων (IFOP-Fiducial, OpinionWay, Elabe, Ipsos). Ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμά πως ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε ένα μεγαλύτερο ποσοστό, γύρω στο 30%, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που επισκίασαν κατά σειρά η πανδημία του νέου κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ήρθε τρίτος, με ποσοστό γύρω στο 20%, όχι πολύ χαμηλότερο από αυτό της κυρίας Λε Πεν, κατά εταιρείες ερευνών. Η εκστρατεία του Μακρόν κερδίζει ψήφους, καθώς τοποθετεί τον εαυτό του ως φιλοευρωπαίο «προοδευτικό» ενάντια σε ένα πρόγραμμα που αποκαλεί αντι- Μουσουλμανικό κι εθνικιστικό και που προάγει τον «εφησυχασμό» απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ενόψει δεύτερου γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις θέλουν το νυν πρόεδρο της Γαλλίας να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων. «Αυτό που κρίνεται την 24η Απριλίου είναι μια επιλογή για την κοινωνία και τον πολιτισμό», αναμετρώνται «δύο οράματα» για το «μέλλον» της χώρας, πέταξε η κυρία Λε Πεν, δεσμευόμενη να «αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας» και να «ξαναφέρει την τάξη». «Ας μην παρασυρόμαστε, τίποτε δεν κρίθηκε. Ο διάλογος που θα κάνουμε τις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αποφασιστικός για τη χώρα μας και την Ευρώπη», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Μακρόν.
Οι μονομάχοι έχουν μπροστά τους δυο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι η αποχή, που πλησίασε το 30%. Η δεύτερη είναι η προσέλκυση των ψήφων των αναποφάσιστων, την ώρα που πολλοί Γάλλοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία ως αγανάκτηση την πολιτική του κ. Μακρόν, για κάποιους εξ αυτών του «προέδρου των πλουσίων». Η γαλλική αριστερά χωρίς εξαίρεση τάχθηκε εναντίον της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, με πρώτο τον κ. Μελανσόν. «Δεν πρέπει να πάει ούτε μια ψήφος στη Μαρίν Λε Πεν», επανέλαβε τρεις φορές στους υποστηρικτές του. Κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγοι απηύθυναν την ίδια έκκληση, ομοίως η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς Βαλερί Πεκρές (4,8%), παρότι κατ’ αυτή «ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε με τη φωτιά». Θεωρητικά, οι υποψήφιοι οι ψήφοι υπέρ των οποίων μπορούν να θεωρούνται δεξαμενή για την κυρία Λε Πεν είναι δύο, με σημαντικότερο τον Ερίκ Ζεμούρ (γύρω στο 7%). Ο ακροδεξιός υποψήφιος, που για ορισμένους αναλυτές έκανε «πιο εκλέξιμη» την κόρη του Ζαν-Μαρί Λε Πεν, κάλεσε τους υποστηρικτές του χθες «να ψηφίσουν την Μαρίν Λε Πεν». Ο δεύτερος είναι ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (γύρω στο 2%), που απηύθυνε την ίδια έκκληση στους οπαδούς του.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed