ΑΝΑΣΑ: Άπραγη η Περιφερειακή Αρχή, χωρίς σχέδιο και χωρίς προτεραιότητες, δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ χάνονται για τα Ιόνια Νησιά από το ΕΣΠΑ 2014-2020

Σύμφωνα με την απάντηση της κας Κράτσα-Τσαγκαροπούλου σε σχετική ερώτηση της ΑΝΑΣΑ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ), η απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της ΠΙΝ βρίσκεται μόλις στο 67,29% και η Περιφέρεια μας κατατάσσεται στην 7η θέση μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας.
Η απάντηση αυτή αποτελεί ομολογία αποτυχίας και, το χειρότερο, παθητική αποδοχή της απώλειας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το πλέον σημαντικό πρόγραμμα της ΠΙΝ, το ΕΣΠΑ 2014-2020, η αξιοποίηση των πόρων του οποίου στόχευε στην δημιουργία ενός «Ελκυστικού Προορισμού και Βιώσιμου Τόπου» στα νησιά μας. Πρώτη απώλεια όταν το αρχικό πρόγραμμα ύψους 232 εκατ. ευρώ μειώνεται στα 201 εκατ. μετά από την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για οριζόντια περικοπή των περιφερειακών προγραμμάτων με πρόσχημα τις αυξημένες δαπάνες λόγω covid-19, στην πραγματικότητα όμως για μεγαλύτερη ευχέρεια απευθείας αναθέσεων. Η περιφερειάρχης συναίνεσε απνευστί και τα 31 εκατομ. του Ιονίου… έκαναν φτερά! Δυστυχώς και αυτό το κουτσουρεμένο πρόγραμμα δεν προχωρεί ικανοποιητικά με αποτέλεσμα λίγο πριν το οριστικό του κλείσιμο να έχουν αξιοποιηθεί μόνο τα 2/3 των διαθέσιμων πόρων, γεγονός που οδηγεί με βεβαιότητα στην απώλεια πολλών ακόμη εκατομ. ευρώ. Η ευθύνη της περιφερειακής αρχής και προσωπικά της κ. Κράτσα-Τσαγκαροπούλου ως προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 για την υστέρηση αυτή είναι μεγάλη και αδιαμφισβήτητη.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι κάθε χρόνο η ΠΙΝ υποχωρεί άλλη μια θέση στην συγκριτική αποτίμηση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας. Έτσι, ενώ το 2019 η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ παρέδωσε το ΕΣΠΑ με την Περιφέρεια στην 4η θέση, το 2021 βρέθηκε στην 6η και τώρα στην 7η, κατά δήλωση της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος. Η ΑΝΑΣΑ είχε προειδοποιήσει έγκαιρα, γιατί οι ρυθμοί της απορρόφησης ήταν εξαιρετικά χαμηλοί, και ζήτησε να ληφθούν μέτρα ελέγχου, συντονισμού και επιτάχυνσης. Δυστυχώς, όπως φαίνεται, «εις ώτα μη ακουόντων». Τρόποι και λύσεις υπήρχαν, όπως υπήρχαν και τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν η ΑΝΑΣΑ παρέλαβε από την περιφερειακή αρχή Σπύρου το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, ένα πρόγραμμα με κάκιστη διαχείριση που οδηγείτο «στα βράχια» με ποσοστό απορρόφησης των πόρων μόλις 56%, και κατόρθωσε με σχέδιο και επιμονή να το οδηγήσει σε επιτυχία με υπερκάλυψη στο 105%.
Όμως αυτή η περιφερειακή αρχή των Κράτσα-Σπύρου-Αλεξάκη έχει άλλες προτεραιότητες. Όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ, έτσι κι αυτή, καταναλώνει την ενέργεια της για να πραγματοποιεί δεκάδες διαγωνισμούς έργων χωρίς δημοσίευση, για να αναθέτει απευθείας, με έωλα επιχειρήματα, μελέτες με προϋπολογισμούς εκατομ. ευρώ, για να κατασπαταλά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ανώφελα ταξίδια στο Dubai, για να προσλαμβάνει ημετέρους διαστρέφοντας τους νόμους και τους κανονισμούς. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν είναι επιλέξιμη πράξη στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς του ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό και το αφήνουν στην τύχη του, αδιάφοροι και άπραγοι. Ευτυχώς, ο χρόνος τους τελειώνει. Ας ελπίσουμε η ζημιά του τόπου από την παρουσία τους να είναι η μικρότερη δυνατή.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed