Αναστάσιμο μήνυμα του Κεφαλλονίτη Μητροπολίτη Σουηδίας κ.κ. Κλεόπα

Απ᾽ το αποψινό αναστάσιμο βράδυ κι εντεύθεν, θα επαναλαμβάνεται χαρμόσυνα από τα χείλη όλων μας, των πιστών σ᾽ όλο τον κόσμο, ο νικητήριος παιάνας κατά του θανάτου και του Άδη, η θριαμβευτική αναφώνηση “Χριστός ἀνέστη”!
Γράφει χαρακτηριστικά ο Σκιαθίτης διηγηματογράφος Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης για τη σημερινή εορτή των εορτών και την πανήγυρη των πανηγύρεων: “Ἡ Ἐκκλησία, ἀποβαλλοῦσα τήν πένθιμον περιβολήν, ἐνδύεται λευκήν καί φεγγοβόλον στολήν, ὡς ἄν ἀντανακλᾷ ἐπ’ αὐτῆς ἡ λευκότης καί ἡ λάμψις τοῦ Ἀγγέλου, τοῦ ἀποκυλίσαντος τόν λίθον τοῦ μνημείου”. Η Εκκλησία πανηγυρίζει και οι πιστοί γέμουν χαράς και αγαλλιάσεως, με την ομολογία “Ἀνέστη ὁ Κύριος”! Κι αυτή η χαρά πολλαπλασιάζεται, από τη μαρτυρία του Αποστόλου των Εθνών Παύλου: “Χριστός ἐγερθείς ἐκ νεκρῶν, οὐκέτι ἀποθνήσκει, θάνατος αὐτοῦ οὐκέτι κυριεύει.” (Ρωμ. 6,9) Με την Ανάσταση του Κυρίου, ζούμε την ανθρωπολογική διάσταση του γεγονότος, δηλαδή τη λυτρωτική του αναφορά στον άνθρωπο.
Το τελευταίο διάστημα, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί αδιαμφισβήτητα πηγή βασάνων και θλίψεων, μια, ως μη ώφελε, συνάντηση με το θάνατο! Πεσόντες, απορφανισθέντες, θύματα φυλετικού μίσους, ανέχειας, σωματικού και ψυχικού πόνου, της απανθρωπιάς και του παραλόγου, της τοξικότητας και της διαστροφικής συμπεριφοράς, καταστάσεις στις οποίες οδηγείται ο άνθρωπος που αποστρέφεται το Θεό και θεοποιεί εαυτόν. Πολύ σοφά ανέφερε, προ ημερών, σε ομιλία του, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ότι “ένας πόλεμος δεν λύνει προβλήματα, αλλά προσθέτει νέα προβλήματα”. Τα θύματα της εμπόλεμης ζώνης βιώνουν τη χαρακτηριστική φράση του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως: “Σταυρός, η μερίς του βίου μου”!
Συσταυρούμενοι με το Χριστό και συμπάσχοντες με τους ταλαιπωρημένους και πρόσφυγες συνανθρώπους μας, ας ανανεώσουμε μέσα μας την ελπίδα από την εμπειρία ότι ο Αναστάς Κύριος είναι ο θεραπευτής όλων αυτών των τραγικών καταστάσεων, ότι χαρίζει την υπέρβαση στις θλίψεις, την προσδοκία στη χαρά και την αδιάψευστη υπόσχεση της αιώνιας ζωής. Καλούμαστε από τη φωτοχυσία του ανέσπερου φωτός της Αναστάσεως, που “φαίνει πάσι” και φωτίζει την οικουμένη, από περάτων έως περάτων, να αναβαπτιστούμε στις ακατάλυτες αξίες της ζωής, της ειρήνης, της δικαιοσύνης και του σεβασμού του ανθρωπίνου προσώπου και να μοιραστούμε με τους πονεμένους τον πόνο τους, με τους πενθούντες το πένθος τους, με τους πρόσφυγες την κοινή μας πνευματική κατοικία, την Εκκλησία.
Καλούμαστε, να υπερβούμε τις όποιες αντιθέσεις και διαφορές μας και ν᾽ απολαύσουμε το μοναδικό δώρο της ζωής, την Αναστάσιμη συνοδοιπορία προς Εμμαούς και τον πόθο της αναμεταξύ μας επικοινωνίας, της αγάπης προς τους αδελφούς μας, όπου γης, χωρίς στεγανά, χωρίς προκαταλήψεις, μιας και ο άλλος είναι στην πραγματικότητα ο “έτερος εγώ”. Ας ακούσουμε το “θαρσεῖτε” κι ας χαρούμε την πασχαλινή πανήγυρη, ζώντας την προσωπική μας ανάσταση και νίκη, ενάντια σε κάθε κακό, πόνο και θλίψη, ίσως και ενάντια στον ίδιο μας τον εαυτό! Με όλη μου την πατρική αγάπη και πολλές εν Κυρίω Αναστάντι πασχάλιες ευχές,

† ο Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed