Αγησίλαος Κονιδάρης: «Το κλειδί της αύξησης των τουριστικών εσόδων στην Κεφαλονιά ίσως κρύβεται στις πληρότητες των αεροπλάνων που έρχονται στο νησί μας»

Ανακοινώθηκαν χθες στο διαδίκτυο οι πτήσεις της θερινής περιόδου προς την Κεφαλονιά. Με κάποιους γρήγορους υπολογισμούς θα έχουμε συνολικά πάνω από 2000 πτήσεις από 18 χώρες.
Το ερώτημα τώρα είναι πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα τουριστικά έσοδα με αυτά τα δεδομένα. Μπορούμε να ανατρέξουμε σε αποτελέσματα μελετών που έχουν γίνει στο παρελθόν για να αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας ως προορισμός; Οι δικές μας μελέτες, που επιβεβαιώνονται και από μελέτες του ΙΝΣΕΤΕ λένε ότι:
✔️ Η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη είναι τουλάχιστον 500 Ευρώ (συντηρητική εκτίμηση)
✔️ Η μέση πληρότητα των αεροσκαφών είναι περίπου στο 70%-75% για ολόκληρη την τουριστική περίοδο
Με το φετινό δεδομένο των 2000+ πτήσεων καταλήγουμε στο εξής συμπέρασμα:
✔️ Για κάθε 1 επιπλέον τουρίστα σε όλες αυτές τις πτήσεις ο προορισμός Κεφαλονιά θα είχε περίπου 1εκ Ευρώ επιπλέον έσοδα.
✔️ Αν καταφέρναμε να αυξήσουμε την πληρότητα των αεροσκαφών κατά 10% θα είχαμε περίπου 20εκ Ευρώ επιπλέον έσοδα ως προορισμός
Είναι λοιπόν φανερό ότι με τις πτήσεις και τις συνδέσεις που ήδη έχουμε σήμερα, χωρίς να προστεθούν επιπλέον χώρες διασύνδεσης, υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης των τουριστικών εσόδων. Αρκεί να εστιάσουμε στις χώρες με τις οποίες ήδη συνδεόμαστε και να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις πληρότητες στα αεροπλάνα. Αυτό θα έδινε το κίνητρο και στις αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν τις πτήσεις και την επόμενη χρονιά αλλά ίσως ακόμη και να αυξήσουν τον αριθμό των πτήσεων από κάποια αεροδρόμια.
Κάποια από τα παραπάνω νούμερα ενδέχεται να μην είναι απόλυτα ακριβή. Παρόλα αυτά είναι φανερό ότι και με τις υπάρχουσες διασυνδέσεις υπάρχει αρκετά σημαντικό περιθώριο αύξησης των τουριστικών εσόδων. Θεωρητικά είναι πιο εύκολο να εστιάσει ένας προορισμός στην αύξηση της πληρότητας των ήδη δρομολογημένων πτήσεων παρά να προσθέσει νέες χώρες και αεροδρόμια αφετηρίας.

Αγησίλαος Κονιδάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed