Χρηματοδοτικό Πλαίσιο Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και οι ευκαιρίες για τους ΟΤΑ Α βαθμού

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, Hμερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης καθώς και με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Το θέμα της Ημερίδας ήταν: ”Το χρηματοδοτικό Πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και οι ευκαιρίες για τους ΟΤΑ α’ βαθμού.” Η Ημερίδα μεταδόθηκε και μέσω του διαδικτύου ώστε να έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν αιρετοί και στελέχη των Δήμων από όλα τα νησιά, που δεν είχαν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Κέρκυρα.
Στην Ημερίδα έλαβαν μέρος, με φυσική παρουσία και διαδικτυακά, περισσότεροι από 80 αιρετοί και στελέχη των Δήμων των Ιονίων Νήσων. Στόχος της Ημερίδας ήταν η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και προετοιμασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την αποτελεσματική αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου.
Χαιρετισμούς στην Ημερίδα έκαναν:
Η κα Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου, Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων.
Ο κ.Δημήτρης Μαραβέλιας, Πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ
Ο κ.Σπύρος Σπυρίδων, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ
Ο κ.Αλέξανδρος Παρίσης, Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ
και ο κ.Κων/νος Ζορμπάς, Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας

Στη συνέχεια, το ΕΣΠΑ 2021-2027 παρουσίασε ο κ.Ιωάννης Φίρμπας, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Αρχής Συντονισμού ΕΣΠΑ.
Ο κ.Νίκος Μαμαλούγκας Προιστάμενος του Τομέα Περιβάλλοντος ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ παρουσίασε τις προτεραιότητες ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής-Πρόγραμμα Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή.
Ο Προϊστάμενος της Μονάδας Β΄ της ΕΥΣΕΚΤ κ.Χρήστος Κύρκογλου έκανε παρουσίαση στο θέμα: “Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και Τοπική Αυτοδιοίκηση.”
Για τις προτεραιότητες και τους πόρους του νέου Περιφερειακού Προγράμματος Iονίων Nήσων μίλησε ο κ.Κώστας Ασπιώτης, Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ιονίων Νήσων.
Ο κ.Κοσμάς Σιδηρόπουλος, Στέλεχος ΕΕΤΑΑ-ΜΟΔ, ανέπτυξε το θέμα: “Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) ως αναπτυξιακό εργαλείο.”
Για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε ο κ.Δημήτρης Παππάς, Στέλεχος ΕΥΔ ΠΑΑ και στις δράσεις του Πράσινου Ταμείου αναφέρθηκε η κα Άρτεμις Βιδάλη, Μηχανολόγος Μηχανικός, Στέλεχος Τμήματος Αστικού Περιβάλλοντος Πράσινου Ταμείου.
Ο κ.Γιάννης Γούπιος, Διευθυντής Οικονομικής Ανάπτυξης, Οργάνωσης & Περιβάλλοντος της ΕΕΤΑΑ που είχε το συντονισμό της Ημερίδας, εισηγήθηκε το θέμα: ”Ταμείο Ανάκαμψης και Τοπική Αυτοδιοίκηση”.
Ακολούθησαν ερωτήσεις, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις καθώς και ενδιαφέρουσα συζήτηση για όλα τα σημαντικά θέματα.
Η Ημερίδα είχε εξαιρετική επιτυχία και αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια για την έγκαιρη ενημέρωση των Δήμων και στη συνέχεια για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν τα Χρηματοδοτικά Προγράμματα και οι Δράσεις της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027.

Ο κ.Αλέξανδρος Παρίσης Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ στο χαιρετισμό του ανέφερε τα ακόλουθα:

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή Ημερίδα στην Κέρκυρα με θέμα: «Το Χρηματοδοτικό πλαίσιο της Νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και οι ευκαιρίες για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού.»
Η Ημερίδα αυτή είναι πολύ σημαντική και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και την ΚΕΔΕ. Γίνεται με φυσική παρουσία αλλά και τηλεδιάσκεψη ώστε να έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν, αιρετοί και στελέχη της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλα τα νησιά μας, που δεν μπορούν σήμερα να είναι στην Κέρκυρα.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκεται σήμερα μαζί μας η Διοίκηση καθώς και στελέχη της ΕΕΤΑΑ και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά και σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους Δήμους μας.
Όπως γνωρίζουμε όλοι, η οικονομική κρίση και αμέσως μετά η πανδημία, δημιούργησαν πολλά και μεγάλα προβλήματα σε ολόκληρη την κοινωνία. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πάντοτε δίπλα στους πολίτες, σηκώνει ένα μεγάλο βάρος και αγωνίζεται καθημερινά να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Το σημαντικό θέμα που απασχολεί σήμερα όλους τους Δήμους είναι η χρηματοδότηση τους. Τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις τα τελευταία χρόνια. Η είσπραξη εσόδων είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ολόκληρη η κοινωνία. Οι Δήμοι μας πρέπει να ενισχυθούν με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Οι νησιωτικοί Δήμοι αντιμετωπίζουν, όπως γνωρίζετε, περισσότερες δυσκολίες. Πολύ μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι όπως και οι νεοσύστατοι Δήμοι, που δημιουργήθηκαν μετά τη διάσπαση των ενιαίων Δήμων της Κέρκυρας και της Κεφαλλονιάς. Οι Δήμοι αυτοί δεν έχουν ακόμα την οργάνωση και τα μέσα, αλλά ούτε και το απαραίτητο τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες, για να προετοιμάσουν και να υλοποιήσουν έργα.
Πρέπει να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό, με τεχνικά μέσα και με συμβουλευτική υποστήριξη για να καταφέρουν να αξιοποιήσουν προγράμματα καθώς και χρηματοδοτήσεις.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων έχει αναλάβει πρωτοβουλία και προσπαθεί να παρέχει Ενημερωτική και Συμβουλευτική Υποστήριξη στους Δήμους-Μέλη της. Η ΠΕΔ-ΙΝ προετοιμάζει και εκδίδει ένα Διμηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο που στέλνεται ηλεκτρονικά αλλά και σε έντυπη μορφή στους Δήμους των Ιονίων Νήσων. Περιλαμβάνει ενημέρωση για χρηματοδοτήσεις και προγράμματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση
Περιλαμβάνει επίσης προσκλήσεις και προκηρύξεις αυτών των Προγραμμάτων.
Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι, με τον τρόπο αυτό, η ΠΕΔ-ΙΝ μπορεί να παρέχει έγκαιρη ενημέρωση για νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και δράσεις που ενδιαφέρουν τους Δήμους μας και τους φορείς τους. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα τεχνικής υποστήριξης και παροχής συμπληρωματικών διευκρινίσεων όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Με πρωτοβουλίες όπως αυτή επιδιώκουμε και εργαζόμαστε σταθερά, για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που υλοποιεί έργα και δράσεις και συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Στο πλαίσιο αυτό είναι πολύ σημαντική και η σημερινή Ημερίδα γιατί παρέχει έγκυρη ενημέρωση και βοηθά την προετοιμασία για την αξιοποίηση των Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων της Νέας Προγραμματικής Περιόδου.
Πρόσφατα, μαζί με Επιτροπή Δημάρχων, είχαμε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ.Μάκη Βορίδη για να του θέσουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι μας και να απαιτήσουμε την επίλυση τους. Οι νεοσύστατοι Δήμοι αδυνατούν να συμμετέχουν σε προγράμματα χρηματοδοτήσεων, επειδή δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό μηχανικών, για την υποβολή προτάσεων, για τη σύνταξη μελετών καθώς και για δημοπρατήσεις και επιβλέψεις έργων. Πρέπει άμεσα να υποστηριχθούν οι Δήμοι αυτοί με μηχανικούς που θα έχουν δικαίωμα υπογραφής. Παράλληλα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να αναθέτουν ευκολότερα τη σύνταξη μελετών για απαραίτητα έργα, με ίδιους πόρους.
Η επιβάρυνση από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων, η επιβολή του τέλους ταφής των στερεών αποβλήτων, το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών, η αδυναμία σύστασης Νομικών Προσώπων των νεοσύστατων Δήμων είναι προβλήματα που ζητήσαμε την αντιμετώπιση τους από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Η ΠΕΔ-ΙΝ μέχρι σήμερα έχει πολύ καλή συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης που έχουμε υπογράψει. Σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ προχωρήσαμε στην πραγματοποίηση ημερίδων ενημέρωσης και πληροφόρησης για τα στελέχη των Οικονομικών, των Διοικητικών και των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων της Περιφέρειας μας. Το θέμα ήταν η διαχείριση Δημοσίων Συμβάσεων Προμηθειών και Υπηρεσιών, Μελετών και Έργων. Το πρόγραμμα αυτό είχε επιτυχία και το παρακολούθησε μεγάλος αριθμός στελεχών των Υπηρεσιών των Δήμων, από όλα τα νησιά μας.
Σχετικά με το ΕΣΠΑ, πρέπει να επαναλάβουμε, ότι είναι απαραίτητη η ουσιαστική συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλες τις διαδικασίες του. Οι Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και η ΚΕΔΕ πρέπει να συμμετέχουν ως ισότιμοι θεσμικοί εταίροι σε όλες τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ, στο σχεδιασμό, στον προγραμματισμό, στην υλοποίηση και στην αξιολόγηση.
Αντίστοιχη συμμετοχή είναι απαραίτητη και στις διαδικασίες αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Φίλες και φίλοι
Είμαι βέβαιος ότι με συνεργασία όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινές δράσεις θα είμαστε πιο δυνατοί και θα πετύχουμε περισσότερα για τους Δήμους μας.
Εύχομαι και ελπίζω η συνεργασία και οι κοινές δράσεις να συνεχιστούν με επιτυχία προς όφελος των Δήμων μας και των τοπικών μας κοινωνιών.
Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας και εύχομαι καλή επιτυχία
στις εργασίες της Ημερίδας.

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΕΔΙΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed