Συμβουλές σε μαθητές και γονείς για τη διαχείρηση του άγχους των Πανελλαδικών

Έφτασε και φέτος η περίοδος των πανελληνίων εξετάσεων, μίας συνθήκης κατά την οποία οι έφηβοι νιώθουν έντονο άγχος και πίεση. Στο σημείο που βρίσκονται σήμερα πρέπει να επιστρατεύσουν όσα διδάχθηκαν όλη τη χρονιά, μέσα σε λίγες μέρες, για να μπορέσουν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους στόχους τους, αλλά συνήθως, και τις προσδοκίες γονιών και καθηγητών.
Η περίοδος αυτή μπορεί να επιφέρει στρεσογόνα συναισθήματα σε όλη την οικογένεια, αλλά κυρίως στο παιδί, το οποίο αισθάνεται ότι το μέλλον του κρίνεται μόνο από την διαδικασία αυτή. Ωστόσο, η εφαρμογή μερικών καλών πρακτικών, για την αντιμετώπιση τέτοιων συναισθημάτων, μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο στα ίδια τα παιδιά, όσο και στους γονείς.

Συμβουλές προς τους μαθητές:
Σωστή προετοιμασία και οργάνωση χρόνου. Ο κάθε μαθητής γνωρίζει ποιο είναι το καλύτερο σύστημα οργάνωσης του διαβάσματος του.
Προγραμματισμένες επαναλήψεις για λύση τελευταίων αποριών και φρεσκάρισμα ύλης.
Έμφαση στα σημεία που μπορεί να υπάρχει αδυναμία, ώστε να μη χάνεται χρόνος σε αυτά που ήδη γνωρίζει.
Αποφύγετε να συγκρίνεται τις γνώσεις σας με άλλους συμμαθητές σας.
Απαραίτητα θα πρέπει το κάθε παιδί να κάνει διαλείμματα στη διάρκεια της μελέτης του και να έχει κάποιο ελεύθερο χρόνο για χαλάρωση. Όχι στο εξαντλητικό διάβασμα!
Συζήτηση προβληματισμών με γονείς και ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Είναι πολύ σημαντικό να μοιράζεστε τις σκέψεις, κάτι που βοηθάει στο να μην αισθάνεστε μόνοι αυτή την απαιτητική περίοδο.
Απαραίτητη είναι η σωστή διατροφή και επαρκής ξεκούρασης κατά την περίοδο αυτή.

Συμβουλές προς τους γονείς:
Προσπαθήστε να μην πιέζετε το παιδί σας συνεχώς να διαβάζει, υπενθυμίζοντας του συνεχώς τις υποχρεώσεις του. Είναι πολύ πιθανόν να αντιδράσει ακριβώς αντίθετα ή να μπλοκάρει λόγω άγχους.
Μην συγκρίνεται το παιδί σας με άλλα παιδιά. Είναι λάθος να μπαίνει το παιδί σε μία τέτοια διαδικασία και πολύ πιθανό, ως αποτέλεσμα, να κλονίσει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, δημιουργώντας του ανασφάλεια.
Προσπαθήστε να μην μεταφέρετε το άγχος μας στο παιδί. Είναι λογικό να έχετε κ εσείς άγχος, όμως προτεραιότητα έχει το παιδί και θα πρέπει να νιώθει πως οι γονείς του το στηρίζουν και επαινούν την προσπάθεια του.
Θα πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικές προσδοκίες για τις επιδόσεις του παιδιού και σε κάθε περίπτωση να μην προβάλλονται προσωπικά όνειρα πάνω του.
Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι υποστηρικτικοί αλλά και διακριτικοί.
Απαραίτητα θα πρέπει και εσείς να βρείτε λίγο ελεύθερο χρόνο για να χαλαρώσετε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ!

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΛΙΜΙΔΟΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed