Η κυβέρνηση φιμώνει τις αντιπολιτευτικές παρατάξεις στα δημοτικά συμβούλια

Πληγή για την δημοκρατία η νέα διάταξη του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, η οποία ενάμιση χρόνο πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές καταργεί το δικαίωμα στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης.
Μετά τις ρυθμίσεις των νόμων Θεοδωρικάκου που ανέτρεψαν τις διατάξεις του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι για την λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ και ουσιαστικά υποκαθιστούν το δημοτικό συμβούλιο από την οικονομική επιτροπή και ήδη κρίνονται αντισυνταγματικές από το ΣτΕ,
Ύστερα από την κατάργηση της δυνατότητας του δημοτικού συμβουλίου να συζητάει οποιοδήποτε θέμα της οικονομικής επιτροπής θεωρεί σημαντικό,
Κατόπιν της ψήφισης του νέου εκτρωματικού αντιδημοκρατικού εκλογικού νόμου όπου με το 43% κατοχυρώνεται στον πρώτο συνδυασμό το 60% των εδρών εκμηδενίζοντας έτσι την αντιπολίτευση,
Τώρα με περισσό θράσος, η κυβέρνηση συνεχίζει με τη νέα διάταξη να αφαιρεί δικαιώματα από τις δημοτικές αντιπολιτεύσεις, φιμώνοντας τις μειοψηφίες.
Πρόκειται για μια εξόφθαλμα αντιδημοκρατική παρέμβαση στην λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, με την οποία αφαιρείται το δικαίωμα στους επικεφαλής των παρατάξεων να εισάγουν προς συζήτηση θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης.
Στη νέα διάταξη αναφέρεται ότι: Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι’ αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αλλεργία σε οποιαδήποτε αντιπολιτευτική φωνή και το έχει επανειλημμένως αποδείξει.
Δεν τους αρέσει η σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου; Αντισυνταγματικά δίνουν τις αρμοδιότητές του στην οικονομική επιτροπή.
Δεν τους αρέσει ο τρόπος εκλογής αντιδημάρχων; Αντισυνταγματικά τον αλλάζουν μετά τις εκλογές.
Δεν τους αρέσει η κριτική εντός των δημοτικών συμβουλίων; Φιμώνουν τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Ένα από τα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας είναι και ο σεβασμός της μειοψηφίας, που να το αντιληφθεί όμως η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, που θεωρεί το Κράτος, τους Θεσμούς και την Αυτοδιοίκηση τσιφλίκι της.
Έρχεται όμως η ώρα της δημοκρατικής αλλαγής για το καλό του τόπου μας, που θα σαρώσει όλες αυτές τις αναχρονιστικές διατάξεις.
Η ώρα της προοδευτικής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την επιστροφή της δημοκρατίας και στην Αυτοδιοίκηση.​

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ
ΤΟΜΕΑΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed