Κράτσα και Τραυλός στην παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027

Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο «Τι ΝΕΟ φέρνει το ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2021-27», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα το διήμερο 16-17 Ιουνίου 2022, συμμετείχε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου -όπως και όλοι οι Περιφερειάρχες- συνοδευόμενη από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ζακύνθου, Κατερίνα Μοθωναίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Γιώργο Στασινόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κεφαλονιάς, Σταύρο Τραυλό.
Στο εν λόγω Συνέδριο έγινε παρουσίαση των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 από την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Γενικών Γραμματέων και εκπροσώπων Υπουργείων, όπως και παρεμβάσεις μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ παράλληλα έλαβε χώρα και η εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Παρακολούθησης & Συντονισμού Αναπτυξιακών Παρεμβάσεων, το οποίο αποτελεί τη μετεξέλιξη και ουσιαστική αναβάθμιση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014-2020. Στο ξεκίνημα των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, την Πέμπτη 16 Ιουνίου, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ οι δύο ημέρες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με ομιλίες του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Δημήτρη Σκάλκου, αντίστοιχα, με τον τελευταίο να έχει και τον ρόλο του συντονιστή της διήμερης εκδήλωσης για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27.
«Όπως είχα δεσμευθεί στους Περιφερειάρχες και προεκλογικά, το ένα τρίτο των πόρων του ΕΣΠΑ δεσμεύεται πλέον για έργα στις Περιφέρειες. Το είπαμε, το κάνουμε πράξη. Είναι σωστή πολιτική επιλογή, καθώς η Ελλάδα μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένα από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλάμε για ποσά τα οποία ξεπερνούν τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ, παραπάνω από 2 δισεκατομμύρια περισσότερα από την τρέχουσα περίοδο. Οι δράσεις της περιόδου 2021-2027 έχουν ήδη δρομολογηθεί, με 4 τομεακά προγράμματα και 13 περιφερειακά σχέδια από τα οποία, πρώτο στην Ευρώπη -πήρε ήδη το «πράσινο φως»- το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας και ακολουθούν πολύ σύντομα οι υπόλοιπες εγκρίσεις, ώστε η Ελλάδα να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με πλήρες εγκεκριμένο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2021-2027», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός.

Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Είμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή…»
Όπως τόνισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 μάς αφορά όλους. Το σύνθημα είναι: «ΕΣΠΑ 2021-27: Για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά!» και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για δίκαιη και πολυεπίπεδη ανάπτυξη που ακουμπά όλους τους πολίτες. Το επόμενο διάστημα θα γίνουν αναλυτικές παρουσιάσεις από την Περιφέρειά μας, τόσο ανά Περιφερειακή Ενότητα, όσο και ανά τομέα για τον σχεδιασμό των αξόνων για τους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ 2021-27, είναι ωστόσο, εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι το 30% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 θα κατευθυνθεί στις Περιφέρειες. Χρειαζόμαστε τη συνεργασία με τους κυβερνητικούς φορείς και κυρίως το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό».
Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου επισήμανε ακόμα πως πλέον η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια νέα, περισσότερο ελπιδοφόρα εποχή, μετά και την έξοδό της από την ενισχυμένη επιτήρηση και η πορεία της οικονομίας προβλέπεται εξαιρετικά ευοίωνη. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ σημαντικό το ότι υπάρχει πλέον διαθέσιμος «κουμπαράς» 80 δις € από το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το Ταμείο Δίκαιης Πράσινης Μετάβασης και τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική. Για πρώτη φορά έχουμε στη διάθεσή μας τόσα και τέτοιας δυναμικής χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς».
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας και μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, η Ευρωπαία Επίτροπος Συνοχής & Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira. Ομιλίες απηύθυναν, επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Δημόσιες Επενδύσεις και το ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Έρευνα & την Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας και η Υφυπουργός Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Μέσω διαδικτυακής σύνδεσης μίλησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Στο πλαίσιο του διήμερου Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας με θέμα το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 πραγματοποιήθηκαν οι εξής πέντε θεματικές συζητήσεις:
«Η επιχειρηματικότητα ως καταλύτης της αναπτυξιακής διαδικασίας»
«Αναβαθμίζοντας της δημόσιες υποδομές»
«Ενδυναμώνοντας την κοινωνική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»
«Σχεδιάζοντας τη χωρική ανάπτυξη»
«Πράσινες Επενδύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον – Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση».

Από το Γραφείο Τύπου της ΠΙΝ

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed