Κρατικές Αγροτικές Ενισχύσεις και Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Ο Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι με σχετική εγκύκλιο ο Οργανισμός Πληρωμών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Υ.Α.Α.Τ.) δίνει διευκρινήσεις σχετικά με τις κρατικές αγροτικές ενισχύσεις και την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο η μείωση του ποσού κρατικής ενίσχυσης αφορά στο μη επιστρεπτέο της τμήμα και δεν σχετίζεται με το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που πρέπει να επιστραφεί. Διευκρινίζεται ότι το θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην άμεση επιχορήγηση μέσω κρατικών ενισχύσεων ανά τομέα είναι:
1) Υπαίθριου καρπουζιού, της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε τομάτες και αγγούρια και της βουβαλοτροφίας.
2) Επιτραπέζιας ελιάς-λοιπές και καλλιέργειας καπνών.
3) Εκτροφής χοίρων, εκτροφής αυτόχθονων μαύρων χοίρων και παραγωγής μελιού.
4) Επίσπορης και βιομηχανικής πατάτα και μανταρινιών ποικιλίας κλημεντίνη.
4) Καλλιέργειας λεβάντας, παραγωγής ξηρών σύκων, της επιτραπέζιας ελιάς πλην Καλαμών.
Από το τελικό ύψος της αγροτικής ενίσχυσης κάθε Παραγωγού αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή. Έως ότου καθορισθεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται με παρακράτηση του 50% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε Παραγωγός. Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε Παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Τέλος, οι ενισχύσεις που καθορίζονται από την παρούσα απόφαση δεν συμψηφίζονται.

Από τον Ε.Α.Σ. (ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ) Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed