Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ακυρώνει τη στεγαστική πολιτική

Σε μια περίοδο που η πατρίδα μας βρίσκεται στη δίνη της βαθύτερης παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, που ο δείκτης της ανεργίας στη νέα γενιά ανεβαίνει συνεχώς, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με κοινωνικούς φορείς και πολιτικά κόμματα προχώρησε στην ανακοίνωση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους συμπολίτες μας.
Με τη θέσπιση ορίου ηλικίας στα 39 έτη, η Κυβέρνηση αποκλείει χιλιάδες νέους ανθρώπους και νέα ζευγάρια που εξαιτίας της υπερδεκαετούς οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας δεν είχαν λάβει μέχρι σήμερα στεγαστικό δάνειο και ήλπιζαν πως θα είχαν τώρα την ευκαιρία να ενταχθούν σε χαμηλότοκο πρόγραμμα δανεισμού και έτσι ν’ αποκτήσουν κυρία κατοικία. Επίσης, στερούνται τη δυνατότητα λήψεως χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων βάσει του εισοδηματικού κριτηρίου (ετήσιο εισόδημα τουλάχιστον 10.000), όσοι αμείβονται με το κατώτατο μισθό (που ανέρχεται σήμερα στα 713 Ευρώ) δηλαδή η πλειονότητα της νέας γενιάς που έχει ανάγκη στέγασης καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί στα υψηλά ενοίκια που συχνά ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
Περαιτέρω, εκτός ρύθμισης μένουν όσοι οι κατοικία που επιθυμούν να αγοράσουν (ανεξαρτήτως της αξίας της) είναι άνω των 120 τ.μ. ή κατασκευής μετά το έτος 2007. Δεδομένου μάλιστα ότι το πρόγραμμα αφορά μόνο 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο απέχει από τις πραγματικές ανάγκες στέγασης των νέων ανθρώπων. Η Νέα Δημοκρατία στη πράξη ακυρώνει τη πολυδιαφημισμένη στεγαστική πολιτική, αποστερώντας την δυνατότητα απόκτησης ιδιόκτητης στέγης από τα νεαρά ζευγάρια. Πιστή στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της αδιαφορεί για τις λαϊκές ανάγκες και νοιάζεται μόνο για τα συμφέροντα της εγχώριας ολιγαρχίας. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι νέοι και νέες θα πρέπει ν’ αντιδράσουν απέναντι στις πολιτικές που ναρκοθετούν το μέλλον τους και να στείλουν το μήνυμα της Δημοκρατικής Ανατροπής απέναντι στο επιτελικό παρακράτος του κ. Μητσοτάκη.

Λευτέρης Κρητικός
Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed