Αποτίμηση και ευχαριστίες του Δήμου Ληξουρίου της προχθεσινής πυρκαγιάς

Για δύο και πλέον ημέρες δόθηκαν τιτάνιες μάχες στα δεκάδες μέτωπα της πυρκαγιάς που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης 21/9 στην περιοχή του Λιβαδίου.
Κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, με ισχυρούς ανέμους, βραδινές ώρες που ήταν αδύνατο να επιχειρήσουν εναέρια μέσα, σε περιοχές δύσβατες που ήταν δύσκολη ακόμη και η επικοινωνία με ασυρμάτους και κινητά το γεγονός ότι σώθηκαν κατοικίες και δεν κινδύνεψε κανένας άνθρωπος αποτελεί από μόνο του επιτυχία. Από την πρώτη στιγμή ο Δήμος Ληξουρίου ήταν παρόν με τον Αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας Δημήτρη Μαρκέτο και τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλεξανδρόπουλο Βαγγέλη οι οποίοι κινητοποίησαν τους εργαζόμενους του Δήμου με τα μηχανήματα (τρακτέρ, τσάπα και γκρέϊντερ), καθώς και ιδιώτες με μηχανήματα και υδροφόρες και ακολουθούσαν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας η οποία είχε το γενικό πρόσταγμα στην όλη επιχείρηση. Επικεφαλής του συντονισμού ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Ψαρρός Κων/νος που με το Δήμαρχο ήταν μαζί καθ’ όλη τη διάρκεια μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες και με τον Προϊστάμενο του Κλιμακίου Ληξουρίου, Κάκκο Χρήστο ήταν σε διαρκή επικοινωνία για τον καλύτερο συντονισμό.
Από την πρώτη στιγμή επίσης κοντά στην προσπάθεια ο πρόεδρος της Κοινότητας Κουβαλάτων, Διονύσης Δελαπόρτας ο οποίος βοήθησε σημαντικά στην καθοδήγηση στους αγροτικούς δρόμους γνωρίζοντας καλά την περιοχή. Όλοι όσοι συμμετείχαν στην κατάσβεση έδειξαν αυταπάρνηση και επαγγελματισμό και βοήθησαν τα μέγιστα ο καθένας από την πλευρά του. Ευχαριστούμε θερμά και συγχαίρουμε:
Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κεφαλονιάς και το Διοικητή κ. Ψαρρό για την άμεση κινητοποίηση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα που έδειξε. Στην κατάσβεση συμμετείχαν:
15 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κεφαλονιάς και 6 οχήματα από την Ηπειρωτική Ελλάδα.
2 πεζοπόρα τμήματα και 1 τμήμα της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων.
Την επομένη το πρωί 2 πετζετέλ , 2 καναντέρ και 1 Έρικσον.
Συνολικά 60 άτομα πυροσβέστες.
Τις Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας Παλικής , Ερίσου , Πυλάρου και Ελειού Πρόνων για την τεράστια συμβολή τους σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς.
Την Ελληνική Αστυνομία για την ρύθμιση και διακοπή της κυκλοφορίας όπου χρειάστηκε.
Το Δήμο Αργοστολίου, τους Αντιδημάρχους Μινέτο Διονύση και Σαμούρη Σπύρο καθώς και τους εργαζόμενους του Δήμου Αργοστολίου Σπύρο Κακούρη, Θοδωρή Ζαμπαύτη, Χριστοδουλάτο Παναγή και Βασιλάτο Νικόλα που με τα δύο πυροσβεστικά οχήματα έδωσαν μάχες και έσωσαν κατοικίες.
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και τον προϊστάμενο του Τμήματος κ. Λάμπρο Νικολάου για την παρουσία του και την συμμετοχή στην κατάσβεση διαθέτοντας μηχανήματα έργου και υδροφόρες.
Τους εργαζόμενους του Δήμου Ληξουρίου για την ολονύχτια προσπάθειά τους και τους εργαζόμενους της ΔΙΑΔΕΥΑΚ που προστάτεψαν τις εγκαταστάσεις ύδρευσης.
Τη Δημοτική Σύμβουλο Λουκέρη Ελένη για την προσφορά νερών στους πυροσβέστες.
Τους ιδιοκτήτες και χειριστές των ιδιωτικών μηχανημάτων έργου και υδροφόρων που κλίθηκαν να βοηθήσουν και έδωσαν μάχη μέσα στις φλόγες.
Τέλος, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Αλέξη Ράπανου έχει μεταβεί στην Κεφαλονιά κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και ερευνά τα αίτια της καταστροφικής αυτής πυρκαγιάς .

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ληξουρίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed