Η διάταξη γραφείου που ενισχύει την παραγωγικότητα

Όταν σχεδιάζετε τον εργασιακό σας χώρο, δηλαδή το γραφείο σας είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς οι υπάλληλοί σας θα αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά μεταξύ τους. Ένας πολύ καλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να δημιουργήσετε εταιρικές πολιτικές που ενθαρρύνουν τη συνεργασία και να οργανώσετε τον χώρο κατάλληλα ώστε να διευκολύνετε την μεταξύ τους επικοινωνία. 

Ο σχεδιασμός του γραφείου δεν χρειάζεται να είναι ακριβός ή μόνιμος. Μπορείτε εύκολα να κάνετε αλλαγές καθώς αναπτύσσεται η επιχείρησή σας ή καθώς αλλάζουν οι ανάγκες σας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για τη δημιουργία μιας διάταξης γραφείου που θα ενισχύσει την παραγωγικότητα:

Χρώμα

Το χρώμα είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές του εσωτερικού σχεδιασμού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει μια αίσθηση ηρεμίας – η οποία είναι πολύ σημαντική σε ένα περιβάλλον γραφείου – ή μια αίσθηση ενθουσιασμού, ανάλογα με το είδος της εργασίας που κάνετε. Επιλέξτε χρώματα που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και χαλαρά, καθώς και χρώματα που διεγείρουν το μυαλό σας και σας βάζουν στο σωστό κλίμα για τη δουλειά. Για παράδειγμα, το μπλε είναι γνωστό ότι ηρεμεί, ενώ το πορτοκαλί διεγείρει τη δημιουργικότητα.

Διάταξη των επίπλων 

Όταν πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο οι υπάλληλοί σας επιλέγουν τις θέσεις τους, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις: σταθερά καθίσματα ή καθίσματα ανοικτού χώρου. Σταθερά καθίσματα σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος έχει το δικό του αποκλειστικό χώρο γραφείου χωρίς δυνατότητα κοινής χρήσης ενώ η ανοικτή διάταξη καθισμάτων επιτρέπει στους υπαλλήλους να κινούνται ελεύθερα κατά τη διάρκεια της εργασίας τους και να μοιράζονται τα γραφεία τους με άλλα μέλη της ομάδας όταν χρειάζεται (για παράδειγμα όταν 

Εκτελούν ένα  κοινό έργο)

Τα σταθερά καθίσματα λειτουργούν καλά για μεγαλύτερες εταιρείες στις οποίες οι εργαζόμενοι έχουν καθορισμένους ρόλους και αρμοδιότητες στο πλαίσιο της δομής της εταιρείας και όπου η ιεραρχία  έχει μεγαλύτερη σημασία από την ευελιξία ή τη συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας.

Δημιουργήστε μια σαφή ιεραρχία χώρων

Μια ανοιχτή διαρρύθμιση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει τους υπαλλήλους να αισθάνονται ότι είναι όλοι ισότιμοι – κάτι που δεν ισχύει πάντα! Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει σαφώς καθορισμένος χώρος για τους διευθυντές και τα στελέχη, ώστε όλοι να γνωρίζουν ποιος είναι υπεύθυνος για ποιες εργασίες και έργα ανά πάσα στιγμή. Μπορεί επίσης να θέλετε να δημιουργήσετε ξεχωριστούς χώρους για συναντήσεις με πελάτες (σκεφτείτε τους χώρους συσκέψεων με τα επίσημα έπιπλα γραφείου, τα μεγάλα τραπέζια συσκέψεων και  τις πρακτικές βιβλιοθήκες).

Ενθαρρύνετε τη συνεργασία

Έρευνες δείχνουν ότι τα ανοιχτά γραφεία μπορούν πραγματικά να αυξήσουν την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα των εργαζομένων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενθαρρύνουν την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων από διαφορετικά τμήματα, γεγονός που τους καθιστά ικανούς να επιλύουν προβλήματα από κοινού και να μοιράζονται γνώσεις μεταξύ των τμημάτων. Ωστόσο, αν έχετε πολλές επαγγελματικές συναντήσεις ή χρειάζεστε ήσυχο χρόνο στο γραφείο σας, θα σας συμβουλεύαμε να αναζητήσετε ιδιωτικούς χώρους στο σχεδιασμό του γραφείου σας.

 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed