Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών των Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζιε και Χερσώνα, άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ζητά ο Ζελένσκι

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η τελετή στο Κρεμλίνο για την επισημοποίηση της προσάρτησής των τεσσάρων περιφερειών, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια όπου τις προηγούμενες ημέρες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα προκειμένου να γίνουν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
O Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα για την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, μετά την ολοκλήρωση των δημοψηφισμάτων. Ο Ρώσος πρόεδρος εκφώνησε πρώτα μία σημαντική ομιλία, ενώ η επικύρωση της προσάρτησης θα γίνει στις 3 Οκτωβρίου από την Δούμα. Στη Μόσχα έφτασαν ήδη οι ρωσόφιλοι επικεφαλής του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν και του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πασέκνικ, καθώς και οι διορισμένοι από τους Ρώσους επικεφαλής της διοίκησης της Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο και της Ζαπορίζια, Γεβγάνι Μπαλίτσκι, τους οποίους θα υποδεχτεί ο Πούτιν ο οποίος θα υπογράψει και τα διατάγματα. Η Μόσχα θα θεωρήσει επιθέσεις κατά οποιουδήποτε τμήματος των περιοχών της Ουκρανίας που ετοιμάζεται να προσαρτήσει ως επιθετικές ενέργειες κατά της ίδιας της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο προετοιμάζοντας τα επόμενα βήματα της Μόσχας. Σύμφωνα με την πλευρά της Ρωσίας, τα δημοψηφίσματα, τα οποία διήρκεσαν πέντε ημέρες, έδειξαν ότι πως ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 87% έως 99,2% επιθυμεί την ένταξη των τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. Τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση θεωρούν τα δημοψηφίσματα άκυρα και δεν αναγνωρίζουν οποιοδήποτε αποτέλεσμα προκύψει από αυτά.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη τις ουκρανικές περιφέρειες Ζαπορίζια και Χερσώνα, σύμφωνα με προεδρικά διατάγματα που δημοσιοποιήθηκαν από τις υπηρεσίες του αργά το βράδυ της Πέμπτης, απαραίτητο ενδιάμεσο βήμα την παραμονή της επισημοποίησης της προσάρτησής τους στη Ρωσική Ομοσπονδία. «Διατάσσω την αναγνώριση της κρατικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας» των δύο περιφερειών αυτών της νότιας Ουκρανίας, αναφέρεται στα δύο διατάγματα που υπέγραψε ο Πούτιν, ο οποίος οριστικοποιεί την προσάρτησή τους στη χώρα του, μαζί με αυτές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στα ανατολικά. Η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις τέσσερις περιφέρειες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα, που το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του θεωρούν παράνομα, για την προσάρτησή τους στη Ρωσία. Την κίνηση αυτήν καταδικάζουν το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του. Ο Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως αφού προσαρτηθούν οι περιφέρειες αυτές, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα τις υπερασπιστούν ακόμη και χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα αν κριθεί απαραίτητο.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Κιέβου στην προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, με υπογραφή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Λίγα λεπτά μετά την τελετή που πραγματοποίησε η Μόσχα, η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτημα για ταχεία προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ. Την εν λόγω απόφαση ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στα social media. «Υιοθετούμε ένα αποφασιστικό μέτρο υπογράφοντας την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την εσπευσμένη προσχώρησή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε μέσω της δημοσίευσης ο Ζελένσκι. «De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. (Οι προδιαγραφές) αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική Ένωση. De facto. Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμφωνα με τη διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Σε ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ», ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας. Ανέφερε ότι η Ουκρανία «ηγείται των προσπαθειών για συνομιλίες», ωστόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αδύνατον να υπάρξει συμφωνία ως προς «τη συνύπαρξη με ίσους, έντιμους, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους». «Μόνο ο δρόμος της ενίσχυσης και της εκδίωξης των κατακτητών από όλα τα εδάφη μας επαναφέρει την ειρήνη. Θα περάσουμε αυτόν τον δρόμο… Πρέπει να κατοχυρώσουμε νομικά όλα όσα έχουμε πετύχει στην πραγματικότητα. Στην Ουκρανία συγκεκριμένα αποφασίζεται η τύχη της δημοκρατίας στην αντιπαράθεσή της με την τυραννία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Παράλληλα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να απελευθερώνει ουκρανικά εδάφη που κατέχονται από τη Ρωσία και ότι «τίποτα δεν αλλάζει». «Προσπαθώντας να προσαρτήσει τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας, ο Πούτιν προσπαθεί να αρπάξει εδάφη που δεν ελέγχει καν στο πεδίο», έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. «Τίποτα δεν αλλάζει για την Ουκρανία: συνεχίζουμε να απελευθερώνουμε τη γη και τον λαό μας, αποκαθιστώντας την εδαφική μας ακεραιότητα».

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed