1η Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων

Η παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γιορτάζεται κάθε χρόνο, την 1η Οκτώβρη. Αποτελεί μια αφορμή για όλους μας, να στρέψουμε το βλέμμα στην τρίτη ηλικία, τη φυσική συνέχεια της ζωής, στους ανθρώπους που φέρουν τη γνώση και την εμπειρία ετών και πολύ συχνά, είναι πρόθυμοι να τη μεταδώσουν στις επόμενες γενιές.
Τα τελευταία χρόνια οι ηλικιωμένοι έχουν πληγεί από τις συνθήκες που επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Άγχος , φόβος, περιορισμός στις επικοινωνίες και την ανθρώπινη επαφή. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, έχει σημασία να επισημάνουμε τις προσπάθειες που γίνονται στο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου για να καμφθεί, το όποιο αίσθημα απομόνωσης και μοναξιάς μπορεί να υπάρχει σε ένα τέτοιο χώρο. Αξίζει να αναφέρουμε τα όσα κατακτήθηκαν, με στόχο τη καλύτερη ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, λαμβάνοντας υπόψιν πως συνεχώς θα υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση και επανεξέταση των στόχων. Σε ό,τι αφορά στους ηλικιωμένους που στεγάζονται στο γηροκομείο τον τελευταίο χρόνο επιδιώκεται:
Η επικοινωνία και η διασύνδεση με τους σημαντικούς οικείους /συγγενείς τους και η προσπάθεια συνεργασίας, σε ό,τι αφορά στη καλύτερη διαβίωση τους στο Ίδρυμα.
Η δημιουργία και τήρηση φακέλων κοινωνιο/ψυχολογικού ιστορικού για το καθένα/μια, ώστε το προσωπικό να ενημερώνεται για πτυχές της ζωής τους , που ενδέχεται να αγνοεί, να καταγράφονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να θέτουμε νέους στόχους για τη δική τους προσαρμογή και ευημερία.
Επιπλέον, έχει τεθεί σε εφαρμογή, η διεξαγωγή ομάδων σε σταθερή βάση με ψυχοθεραπευτικό χαρακτήρα με στόχο την θετική ενίσχυση, την ενθάρρυνση της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργίας ενός ασφαλούς πλαισίου μέσα στο οποίο θα αλληλεπιδρούν και θα δημιουργούν σχέσεις. Για το λόγο αυτό πλέον λαμβάνει χώρα Ομάδα Κινηματογράφου, όπου ενίοτε πλαισιώνεται με συζήτηση σχετικά με το περιεχόμενο της ταινίας.
Επιπλέον, πραγματοποιείται Ομάδα Δημιουργικής έκφρασης στην οποία οι ηλικιωμένοι δημιουργούν οι ίδιοι, χειροποίητες κατασκευές και έρχονται να μας διδάξουν, πως η φαντασία δεν έχει ηλικία ούτε όριο.
Οι δράσεις του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου, επεκτείνονται και πέρα από τα όρια του νησιού μας. Έχει σημασία να αναφερθεί, η συνεργασία μας με την εταιρεία Seveneleven η οποία διεξάγει το πρόγραμμα «Θάλλω», με χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που περιλαμβάνει διαδικτυακές δραστηριότητες, με στόχο την ψυχαγωγία των ηλικιωμένων και γίνεται ανά δεκαπενθήμερο. Στόχος όλων των δράσεων είναι, να δημιουργηθεί ένας «κοινός τόπος» μεταξύ των ηλικιωμένων και του προσωπικού όπου σταδιακά η έννοια του «ιδρύματος» θα καταργηθεί και στη συνείδηση του κόσμου το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου θα θεωρείται μια ασφαλής «κατοικία» όπου η Τρίτη ηλικία θα διατηρεί το σεβασμό και τη αξιοπρέπεια που της αξίζει.

Τσάση Βασιλική
Ψυχολόγος, MSc Ψυχικής Υγείας, Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed