Οι Κεφαλονίτες των Αντιπόδων (Αυστραλία) Νο 7

Η σειρά αυτή των δημοσιευμάτων για τους Κεφαλονίτες και Ιθακήσιους της Αυστραλίας αποτελούν διασκευή πρόσφατων ομιλιών μου στο Αργοστόλι και το Βαθύ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΛΩΝΗΣ
Να ξεφύγουμε λίγο από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της πολιτικής και να περάσουμε στον κόσμο των γραμμάτων. Εξαιρετικό δείγμα ανθρώπου που με την πέννα του δημιουργεί, είναι ο Γεράσιμος Κλωνής ο οποίος έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές. Από αυτές οι έξη έχουν τίτλο «ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΙΚΤΑ» ενώ το έβδομο βιβλίο του φέρει τον τίτλο «ΕΜΜΕΤΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ – Από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα». Η ΕΜΜΕΤΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ του Γεράσιμου Κλωνή περιλαμβάνει 1872 τετράστιχα. Το βιβλίο του αυτό κέρδισε το πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης του περιοδικού «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ». Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συμπατριώτης μας ανακάλυψε την ποίηση σε ηλικία 55 χρονών!
Ο Γεράσιμος Κλωνής γεννήθηκε στις Πλατειές του Ελειού Κεφαλονιάς, το Νοέμβριο του 1943 και είναι ο μικρότερος από τα έντεκα παιδιά που απόκτησαν οι γονείς του. Έμεινε ορφανός από πατέρα σε ηλικία τεσσάρων ετών και έζησε τη φοβερή καταστροφή των σεισμών του 1953. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στο χωριό Χιονάτα και το νυχτερινό γυμνάσιο στην Αθήνα. Στις 10 Μαϊου του 1965 πήρε το δρόμο της μετανάστευσης και εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη όπου ζει μέχρι σήμερα. Παντρεύτηκε την Αγγελική Αναστοπούλου από την Αρκαδία και έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τη Μαρία και το Γιάννη. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κεφαλλήνων Βικτωρίας «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ», υπηρέτησε δε στο διοικητικό του συμβούλιο για 20 χρόνια από τα οποία τα 10 σαν πρόεδρος. Συνταξιούχος πλέον, ο Γεράσιμος Κλωνής είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών και Συγγραφέων Αυστραλίας και ασχολείται με τι άλλο; Με την ποίηση και μάλιστα τη σατυρική.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Κάπου εδώ τελειώνει το… κεφαλονίτικο ταξίδι μας στην Αυστραλία. Στη μεγάλη χώρα του Νότου. Στη χώρα που και εγώ το 1970, νέος τότε, αναζήτησα ένα καλύτερο αύριο. Στη χώρα όπου ταξίδεψα με μια βαλίτσα γεμάτη με λίγα ρούχα, πολλά βιβλία και ακόμα περισσότερα όνειρα. Στη χώρα που με φιλοξένησε για 42 ολόκληρα χρόνια και η οποία μού προσέφερε όλες εκείνες τις ευκαιρίες που ένας νέος επιζητεί. Μού πρόσφερε τα πάντα, εκτός από αυτό που πάντα μου έλειπε. Το νησί μου, τον τόπο που είδα το φως της ζωής. Ήταν, λοιπόν, ο ακατανίκητος νόστος που με έκανε να αφήσω την όμορφη αυτή χώρα του Νότου για να βρεθώ και πάλι στον τόπο που λατρεύω.

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed