Λευτέρης Κρητικός: «Ο εμπαιγμός του Υπουργείου Ανάπτυξης προς του κατοίκους της Κεφαλονιάς, πάνε το… γράμμα Μητσοτάκη Καππάτος και Κράτσα»

Με την υπ’ αριθμ. Α.Π. 4855/31.8.2022 Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων τροποποιήθηκε η Δράση «Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» και προστέθηκαν στην αρχική Απόφαση (Α.Π. 2186/20.04.2022) οι πληγείσες περιοχές της Κεφαλονιάς με τη σχετική παράγραφο της αρχικής Απόφασης να διαμορφώνεται πλέον ως εξής: «Ωφελούμενοι της Δράσης, ήτοι επιχειρήσεις που δύνανται να τύχουν δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο της παρούσας Δράσης, είναι οι επιχειρήσεις που νομίμως λειτουργούν και δραστηριοποιούνται (έδρα ή υποκατάστημα ή άλλη εγκατάσταση) σε διακριτό της οικίας τους χώρο στις πληγείσες από μεγάλες φυσικές καταστροφές…».
Κατόπιν της τροποποίησης αυτής, άνω των 4.000 χιλιάδων επαγγελματιών του νησιού μας που πληρούσαν τα κριτήρια της επιχορήγησης (μείωση τζίρου 10% σε σχέση με το 2019) ζήτησαν την ένταξή τους στο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Αρκετοί μάλιστα είχαν πληρώσει από 200 – 500 Ευρώ σε μελετητές για να συντάξουν τις αιτήσεις, πραγματοποιήθηκε μάλιστα και σχετική ημερίδα από το Επιμελητήριο με ομιλητές από τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΦΕΠΑΕ), ενώ ακόμη και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος διαβεβαίωνε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ιθάκη, για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την Κεφαλονιά.
Όλα τα ανωτέρω ανατράπηκαν και ακυρώθηκαν από τη χθεσινή νέα (5η) τροποποιητική με αριθμό Α.Π. 5442/3.10.2022 Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων σύμφωνα με την οποία «Για τους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης και Ιθάκης ωφελούμενοι είναι μόνο όσες επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας και Ιθάκης επλήγησαν από τη θεομηνία «Ιανός» τον Σεπτέμβριο 2020 και για τις οποίες δεν ολοκληρώθηκε εγκαίρως το έργο των αυτοψιών από τις Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, όπως τα στοιχεία των επιχειρήσεων αυτών πιστοποιηθούν από έγγραφο της οικείας Περιφέρειας». Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται η προχειρότητα ή η σκοπιμότητα με την οποία λειτουργεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε βάρος των συμπολιτών μας αλλάζοντας κατά το δοκούν της προϋποθέσεις χρηματοδότησης Προγράμματος ΕΣΠΑ και μάλιστα με αλλαγές που έχουν αναδρομική ισχύ και αποκλείουν επαγγελματίες που ορθώς αιτήθηκαν χρηματοδότησης βάσει της προηγούμενης απόφασης. Ποιος θα αποζημιώσει τους λογιστές, αλλά και τους επαγγελματίες που δαπάνησαν χρόνο για να συμπληρώσουν αιτήσεις που ουδέποτε θα εξεταστούν; Θα αναλάβει μήπως ο αρμόδιος Υφυπουργός ή ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας τη πολιτική ευθύνη από τη σύγχυση που δημιουργήθηκε στο τόπο μας; Θα λάβουν πρωτοβουλίες ο Βουλευτής Κεφαλονιάς κ. Παναγής Καππάτος ή η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Ρόδη Κράτσα που αμφότεροι υιοθετούν το κυβερνητικό αφήγημα και προσπαθούν να μας πείσουν ότι στα νησιά μας βρέχει εκατομμύρια; Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι πληγέντες κάτοικοι το νησιών μας, για ακόμη μία φορά βιώνουν τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης και των δελτίων τύπου…

Λευτέρης Κρητικός
Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed