Το νοσοκομείο της Κέρκυρας στο «απόσπασμα»

Η τρέχουσα κρίση που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Κέρκυρας δεν αποτελεί ασφαλώς «κεραυνό εν αιθρία». Είναι σύμπτωμα μιας προϊούσης εγκατάλειψης του νοσοκομείου, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Πολιτικής που στοχεύει στην απαξίωση του συστήματος της δημόσιας υγείας και στην ανάληψη της παροχής των υπηρεσιών του από τις κλινικές και τα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση, παρά την υποκριτική της στάση στην περίοδο της έξαρσης της πανδημίας όπου, κάνοντας «την ανάγκη φιλοτιμία», ύμνησε την αξία και την καθοριστική συμβολή του συστήματος της δημόσιας υγείας, ουδέν έπραξε για την ισχυροποίησή του μέσω της στήριξης των δομών του, της δημιουργίας νέων και κυρίως της ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νοσοκομείο της Κέρκυρας.

· Το ιατρικό προσωπικό μειώνεται συνεχώς, είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε, και κυρίως, λόγω αποχωρήσεων που οφείλονται συνήθως στην εξάντληση και την υπερφόρτωση καθηκόντων και ευθυνών. Διοίκηση του νοσοκομείου, 6η ΥΠΕ και υπουργείο Υγείας παρατηρούν και αδιαφορούν και μόνον όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο εξαγγέλλουν προσλήψεις μέσω τυπικών διαδικασιών που δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ καλά γνωρίζουν ότι χρειάζεται η θέσπιση ειδικών κινήτρων (επιστημονικών και οικονομικών) για να γίνουν τα νοσοκομεία της νησιωτικής περιφέρειας ελκυστικά.

· Η 6η ΥΠΕ και η ΠΙΝ/Κράτσα δεν αξιοποίησαν την χρηματοδότηση που είχε εξασφαλιστεί το 2019 στο ΕΣΠΑ 2014-2020 από την ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ για την δημιουργία δύο Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ) στην Κέρκυρα που, ως πρωτοβάθμια περίθαλψη και με την πρόσληψη 24 ατόμων ειδικοτήτων υγείας, θα συνέβαλαν αποφασιστικά στην αποσυμπίεση του νοσοκομείου

· Το 2015 η ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ έλαβε μια ιστορική απόφαση για την ενισχυτική χρηματοδότηση, από τα έσοδά της, όλων των επικουρικών και αγροτικών γιατρών που θα επέλεγαν ως τόπο υπηρεσίας τα νοσοκομεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Εκατοντάδες γιατροί διάλεξαν τα επόμενα χρόνια τα νοσοκομεία μας επωφελούμενοι του μέτρου αυτού, εξασφαλίζοντας σχετική επάρκεια επιστημονικού προσωπικού. Στον αντίποδα, η περιφερειακή πλειοψηφία (Κράτσα-Σπύρου-Αλεξάκης) απέρριψε δυο ανάλογες προτάσεις της ΑΝΑΣΑ. Την πρώτη τον Νοέμβριο του 2020 όταν, στην καρδιά της πανδημικής κρίσης, ζητήσαμε τον διπλασιασμό του οικονομικού βοηθήματος στους επικουρικούς και τους αγροτικούς γιατρούς. Και την δεύτερη τον Αύγουστο του 2022, όταν ζητήσαμε την εξαγγελία οικονομικού βοηθήματος από την ΠΙΝ στους μόνιμους γιατρούς που θα επέλεγαν την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά και την Λευκάδα στον διαγωνισμό της 2/9/2022.

Αυτή η πολιτική, υπουργείου – 6ης ΥΠΕ – διοίκησης νοσοκομείου και περιφερειακής αρχής, είναι συνειδητή και οδηγεί το νοσοκομείο της Κέρκυρας στα βράχια. Οι πολίτες της Κέρκυρας και των Ιονίων πρέπει να αντιδράσουν στηρίζοντας το δημόσιο σύστημα της υγείας και τα νοσοκομεία της περιοχής τους. Πόροι υπάρχουν, και εθνικοί και ευρωπαϊκοί. Λύσεις για τα προβλήματα υπάρχουν, και έχουν διατυπωθεί δημόσια τόσο από τους φορείς της υγείας (ΕΓΕΣΥΚ, Σωματείο Εργαζομένων νοσοκομείου) όσο και από την ΑΝΑΣΑ. Βούληση απαιτείται, που οι υπεύθυνοι δεν έχουν. Ας την επιβάλουμε για το καλό του τόπου μας.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ

ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed