Οι Ιθακήσιοι των Αντιπόδων (Αυστραλία) Νο 3

Η σειρά αυτή των δημοσιευμάτων για τους Κεφαλονίτες και Ιθακήσιους της Αυστραλίας αποτελούν διασκευή πρόσφατων ομιλιών μου στο Αργοστόλι και το Βαθύ.
O Αντώνιος Λεκατσάς ήταν ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας. Ήταν σημαντικός παράγοντας της ελληνικής παροικίας, ήταν φιλάνθρωπος ενώ έμεινε γνωστός για την κατασκευή πολλών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων της Μελβούρνης. Στις 28 Φεβρουαρίου 1893, ο Λεκατσάς παντρεύτηκε την Αγγλίδα Margaret Wilson, τότε επικεφαλής του τμήματος γουνών του καταστήματος Foy & Gibson. Η ίδια βαφτίστηκε Χριστιανή Ορθόδοξη και έπαιξε μεγάλο ρόλο στις επιχειρήσεις του συζύγου της, ενθαρρύνοντας τον σε όλα. Το 1894, μαζί με τη σύζυγό του, ο τότε 32χρονος Λεκατσάς άνοιξε την πρώτη ελληνική καφετέρια στη Μελβούρνη που ονομαζόταν «The Town Hall Cafe» όπου εργάζονταν ως επί το πλείστον Έλληνες. Σύντομα, ο Αντώνιος Λεκατσάς κατέκτησε τον τίτλο του πλουσιότερου Έλληνα της Αυστραλίας επιδεικνύοντας μια «μοναδική εμπορική ευφυΐα».
Χρημάτισε πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και επί 14 χρόνια ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Φιλανθρωπικής Ένωσης Ιθακήσιων. Επίσης, χρημάτισε επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ από το 1923 έως το1926, ενώ το 1931, διορίστηκε επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, και διατήρησε την τιμητική αυτή θέση μέχρι το θάνατό του, στις 10 Αυγούστου 1946. Ο ευφυής Ιθακήσιος είχε αναπτύξει μεγάλη φιλανθρωπική δράση κάνοντας πολλές δωρεές στο νησί του αλλά και όπου αλλού υπήρξε ανάγκη. Το 1943 ο Λεκατσάς έστειλε το τεράστιο, για την εποχή εκείνη, ποσό των 10.000 αγγλικών λιρών στο Βρετανό ηγέτη, Oυίστον Τσόρτσιλ, για την ανακούφιση των θυμάτων των γερμανικών αεροπορικών επιδρομών στο Λονδίνο. Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες περιλάμβαναν, όπως προανέφερα, το άνοιγμα και τη διαχείριση πολυτελών καφετεριών και εστιατορίων. Ένα από αυτά ήταν το Paris Cafe, σε κεντρικό δρόμο της Μελβούρνης που απασχολούσε προσωπικό 30 ατόμων υπό Γάλλο σεφ.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Λεκατσάς προσέλαβε το διάσημο Αμερικανό αρχιτέκτονα, Walter Burley Griffin, να ανακαινίσει το Cafe Australia. Να υπογραμμίσω ότι ο Walter Burley Griffin ήταν αυτός που εκπόνησε τα εντυπωσιακά σχέδια της νέας πρωτεύουσας της Αυστραλίας, της Καμπέρας. Εμπνευσμένος από τη συνεχόμενη εμπορική και αρχιτεκτονική επιτυχία του Αμερικανού αρχιτέκτονα, ο Αντώνιος Λεκατσάς συνεργάστηκε με τον Γκρίφιν στην κατασκευή του κτιρίου Capitol House και του Capitol Cinema της Μελβούρνης αλλά και στην ανακαίνιση του αρχοντικού του. O Αντώνιος Λεκατσάς επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1921, το 1930, το 1933 και το 1937. Στη διάρκεια των επισκέψεών του έκανε δωρεές για έργα στην Ιθάκη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το 1939, έγινε ο πρώτος Ελληνοαυστραλός που τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό των Ταξιαρχών για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην Ελλάδα και τη θετή του δεύτερη πατρίδα. Πέθανε στις 10 Αυγούστου 1946. Ενταφιάστηκε ως Έλληνας ορθόδοξος, στο Γενικό Νεκροταφείο Μελβούρνης. Είχε αποκτήσει έξι κόρες. Η ζωή του Αντώνη Λεκατσά είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ανήσυχου και δημιουργικού πνεύματος του Ιθακήσιου. Του ανθρώπου που δημιουργεί αλλά δεν ξεχνάει τον τόπο που γνώρισε το φως της ζωής.

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed