Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Εγκάρσια Ρήματα» του Κώστα Ευαγγελάτου

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022, ώρα 19:30 ο Κώστας Ευαγγελάτος, εικαστικός, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης, θα παρουσιάσει την νέα ποιητική συλλογή του με τίτλο “Εγκάρσια Ρήματα”, εκ. ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑ.
Θα απαγγείλει ποιήματα και θα διαβάσει το θεωρητικό του κείμενο “Εκφραστικός λόγος εν αινίγματι” στην Αίθουσα Τέχνης του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, Πλατεία Φιλικής Εταιρίας 2, Κολωνάκι, Αθήνα. Η λογοτεχνική εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια τουΤριήμερου Πολιτιστικών Δρώμενων Τέχνης CONTEMPORARY ART ( 2, 3, 4 Νοεμβρίου 2022), που διοργανώνει και επιμελείται η εικαστικός και εκπαιδευτικός κ. Ρούλα Πάππας-Τσιώτα και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ελληνογαλικού Συνδέσμου, με την στήριξη του Προέδρου του κ. Νικόλαου Αγγελή. Ο Κώστας Ευαγελάτος συμμετέχει επίσης με συνθέσεις από την ενότητα “Νεφελογραφίες” στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής που θα λειτουργεί στο χώρο τέχνης με τίτλο: “Μετάλλαξη χρωμάτων ψυχής”.
Η συλλογή “Εγκάρσια Ρήματα” του Κώστα Ευαγγελάτου είναι συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων του επιλεγμένων από τον ίδιο στο πνεύμα της ποιητικής αναδρομής αλλά και της σύγχρονης δημιουργικής του κατάθεσης. Το θεματικό περιεχόμενο της ξετυλίγει αποκαλυπτικά, ελλειπτικά και επιγραμματικά την αυτοβιογραφική θεώρηση του, από την εφηβική ερωτική και τολμηρή λυρική ποίηση της νεότητας, μέχρι την στοχαστική, κοινωνική και ιδεολογική άποψη του για την ζωή, την τέχνη και την κοινωνία του παρόντος. Ορισμένα ποιήματα όπως το «Δωμάτιο» του 1980, το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε στην αγγλική γλώσσα από τον κορυφαίο ελληνιστή και μεταφραστή Κίμωνα Φράιερ είχαν σημαντική και καταλυτική επίδραση στην εξελικτική πορεία του και του άνοιξε δίαυλους για να λάβει το 1983 υποτροφία από τον εκδοτικό οίκο Boa Editions της Νέας Υόρκης, ώστε να σπουδάσει εικαστικά και αισθητική θεωρία της τέχνης στο Μανχάταν.
Επίσης καθοριστικό ήταν το ποίημα «Φίλμ», που ολοκλήρωσε κατά την διάρκεια των σπουδών του στη Νέα Υόρκη το 1984 και των μαθημάτων δημιουργικής γραφής που έκανε τότε στο S.U.N.Y. Περιλαμβάνονται επίσης λυρικά, ερωτικά ποιήματα αφιερωμένα σε επιστήθιους φίλους και τους μεταστάντες γονείς του καθώς και ποιήματα που περιγράφουν ιδεολογικά και κοινωνικά θέματα και οράματα. Τα “Εγκάρσια Ρήματα” ολοκληρώνονται με ποιήματα που έγραψε στη διάρκεια της καραντίνας, όπως το ποίημα «Έγκλειστη πανδημία». Συνολικά ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να συνταξιδέψει μαζί του μέσα από τους ιδιότυπους αλλά και σαφείς ποιητικούς εκφραστικούς τρόπους, με τους οποίους στοχεύει στην εμψύχωση και τον αέναο προβληματισμό για ένα ανθρωπιστικό μέλλον.
ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ, ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ…ΕΝ ΑΙΝΙΓΜΑΤΙ
«Όταν οι λέξεις γίνονται διαμάντια, οι τυμβωρύχοι κοκαλώνουν».
Είσοδος ελεύθερη.
ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΝΟΕΜΒΡΗ!

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed