Πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιθάκης

Ξεκινά και επίσημα το πρότυπο πιλοτικό πρόγραμμα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ιθάκης, καθώς στις 3 Νοεμβρίου, υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την συνεργασία του Δήμου Ιθάκης.
Σημειώνεται ότι η Ιθάκη έχει επιλεγεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως ιδιαίτερα ευάλωτη σε φυσικές καταστροφές, ιδίως στις τρέχουσες συνθήκες κλιματικής κρίσης, ενώ αντίστοιχο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στη Σκόπελο. Σκοπός της μελέτης είναι ο σχεδιασμός έργων που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις από πλημμυρικά φαινόμενα και θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των οικισμών του νησιού. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα έχει δύο άξονες:
– Τη μελέτη μείωσης της πλημμυρικής διακινδύνευσης σε οικισμούς της Ιθάκης, που περιλαμβάνει έργα ελέγχου και ρύθμισης των πλημμυρικών ροών (check dams) έξω από τον αστικό ιστό κάθε οικισμού.
– Τη μελέτη οριοθέτησης-διευθέτησης ρεμάτων του νησιού.
Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει επίσης η διαδικασία με τελικό στόχο την εκπόνηση δασικής μελέτης για την πρόληψη και καταστολή πυρκαγιών, επίσης με τη συμμετοχή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Ιθάκης.

Ο Δήμαρχος Ιθάκης
Διονύσης Στανίτσας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed