Οι Ιθακήσιοι των Αντιπόδων (Αυστραλία) Νο 7

Η σειρά αυτή των δημοσιευμάτων για τους Κεφαλονίτες και Ιθακήσιους της Αυστραλίας αποτελούν διασκευή πρόσφατων ομιλιών μου στο Αργοστόλι και το Βαθύ.

TONY RAFTY (ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΣ) – 1
Ένα ακόμα μεγάλο τέκνο της Ιθάκης, ήταν ο Αντώνης Ραυτόπουλος ή Τόνυ Ράφτυ, όπως έγινε διάσημος… «Όταν βάζεις κάτω το κεφάλι και δουλεύεις σκληρά, υποκλίνεσαι σε αυτό που αγαπάς και στο τέλος θα ανταμειφθείς». Αυτά ήταν τα σοφά λόγια που άκουσα από το διάσημο σκιτσογράφο Τόνυ Ράφτυ, όταν συναντηθήκαμε, για πρώτη φορά, τυχαία, στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Αυστραλίας, στο Σίδνεϊ, πριν 50 περίπου χρόνια. Είχα πάει να υποβάλω αίτηση για να γίνω μέλος και ο αξέχαστος Τόνυ, διοικητικό στέλεχος της Ένωσης Συντακτών, άκουσε το όνομα μου καθώς το έλεγα στην υπάλληλο και με πλησίασε. «Από πού κατάγεσαι νεαρέ;» με ρώτησε και όταν του απάντησα «από την Κεφαλονιά» μου είπε: «όταν τελειώσεις με τις διατυπώσεις, έλα να πιούμε καφέ στο εντευκτήριο…». Κάπως έτσι άρχισε η φιλία μας που κράτησε δεκαετίες ολόκληρες.
Ο Τόνυ Ράφτυ γεννήθηκε στην Αυστραλία, αλλά οι ρίζες του ξεκινούν από την Ιθάκη που υπεραγαπούσε. Ο πατέρας του, Διονύσης, είχε γεννηθεί στο Σταυρό και στην Αυστραλία πήγε το 1902. Το 1912 επέστρεψε στην Ελλάδα μαζί με δύο του αδέρφια για να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων. Το 1915 γνώρισε τη σύζυγό του, Αγγελική, το γένος Καραβία, από το Βαθύ, και επέστρεψαν την ίδια χρονιά μαζί στην Αυστραλία. Λίγους μήνες αργότερα, στις 12 Οκτωβρίου, γεννήθηκε ο Τόνυ. Παρότι γέννημα και θρέμμα της Αυστραλίας, ο Τόνυ έτρεφε μια ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και δεν παρέλειπε στα έργα του να συμπεριλαμβάνει και στοιχεία που αποκάλυπταν τις ρίζες του. Το σπίτι του, στο όμορφο προάστιο του Σίδνεϊ, Λιτλ Μπέϊ, που επισκεπτόμουνα συχνά, σου έδινε την εντύπωση μιας μεγάλης γκαλερί. Όπου και να κοίταζες θα έβλεπες γελοιογραφίες. Στο χολ, στη σάλα, στο γραφείο, στα υπνοδωμάτια και φυσικά στο ατελιέ του, στο χώρο που δημιουργούσε.
Ο Αντώνης Ραυτόπουλος, ήταν αεικίνητος μέχρι λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή. Είχε αστείρευτα αποθέματα ενέργειας και δημιουργικότητας. «Η δημιουργία, η γελοιογραφία, μου δίνει ζωή» μού είχε πει πολλές φορές. Οι καρικατούρες τού Τόνυ – που φιλοτεχνούσε πάντα σε συναντήσεις με τα θέματά του και όχι από φωτογραφίες – αριθμούν χιλιάδες και, το σημαντικότερο, οι περισσότερες έχουν χειρόγραφη αφιέρωση της προσωπικότητας που απεικονίζουν. Πρόεδροι των ΗΠΑ, πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, διεθνείς καλλιτέχνες, παίκτες του κρίκετ και του γκολφ, αστέρες των Ολυμπιακών Αγώνων. Μάλιστα η καρικατούρα των Μπιτλς – που είχε γίνει όταν είχαν επισκεφθεί την Αυστραλία – θεωρείται ότι είναι η μοναδική στον κόσμο με όλες τις υπογραφές των Σκαθαριών! Ο Τόνυ ήταν ο πρώτος καρικατουρίστας στον κόσμο που έργα του έγιναν γραμματόσημα.
Ο δημιουργικός αυτός Ιθακήσιος απέκτησε φήμη και σαν καρικατουρίστας του Αυστραλιανού Στρατού στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου – τότε που με τη γραφίδα του απαθανάτιζε τη φρίκη των μαχών στον Ειρηνικό. Αλλά και σε καιρό ειρήνης με τις γελοιογραφίες του έκανε το δικό του πόλεμο, λέγοντας με λίγες πινελιές όσα άλλοι πρέπει να πουν με εκατοντάδες λέξεις. Όταν τον είχα ρωτήσει πόσες καρικατούρες έχει φιλοτεχνήσει, μού απάντησε: «Χιλιάδες, πάνω από 15 χιλιάδες, πού να κάτσω να τις μετρήσω…». Ο Τόνυ Ράφτυ, όπως προανέφερα, βρέθηκε να υπηρετεί – ως επίσημος σκιτσογράφος του Αυστραλιανού Στρατού και παράλληλα σαν ανταποκριτής-σκιτσογράφος εφημερίδων του Σίδνεϊ – στα νησιά βόρεια της Αυστραλίας και στην Ασία. Τις δημιουργίες του έστελνε με στρατιωτικά περιστέρια από την Παπούα Νέα Γουϊνέα στο Ντάργουϊν της Βόρειας Αυστραλίας.

Γιώργος Μεσσάρης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed