Εκπαιδευτική επίσκεψη-δράση των μαθητών του ΓΕΛ Πάστρας στο Δημοτικό Θέατρο

Την Πέμπτη 1/12/2022, το σχολείο μας (ΓΕΛ Πάστρας) μετέβη στο Αργοστόλι, στο Δημοτικό Θέατρο, όπου και παρακολούθησε μια Νορβηγική ταινία με τίτλο: «Τι θα πει ο κόσμος» (What Will People Say), (2017).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κεφαλονιάς με την ταινία που είναι εγκεκριμένη από το Υ.ΠΑΙ.Θ. Η πραγματοποίηση της παραπάνω δράσης αποφασίστηκε ομόφωνα από το Σύλλογο Διδασκόντων και από το Διευθυντή, προκειμένου οι μαθητές να ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της έμφυλης βίας. Η Δράση αυτή συνδέθηκε άμεσα και με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), αλλά κυρίως και πρωτίστως με τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Ο βασικός στόχος ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια της έμφυλης βίας και το γεγονός ότι αποτελεί σημάδι ντροπής για τις σύγχρονες κοινωνίες να υφίσταται το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών. Όλο αυτό αποτελεί μια εκδήλωση βαθιάς έλλειψης σεβασμού στην ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών, αφού πρόκειται ουσιαστικά για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία και παραβιάζονται κατάφωρα.
Μέσα από τα μάτια της ηρωίδας που προσπαθεί να βρει τον δρόμο ανάμεσα στην αγάπη και την καταπίεση της οικογένειά της, στην αναζήτηση της δικής της ταυτότητας και στην ανάγκη προσαρμογής στη σκληρή πραγματικότητα, οι μαθητές μπόρεσαν να βιώσουν έντονα τα φαινόμενα της βίας και της καταπίεσης που υφίσταται το γυναικείο φύλο. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές – οι οποίοι επέδειξαν υποδειγματική συμπεριφορά σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης – και στις υπεύθυνες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς, όπου δόθηκε η ευκαιρία για παράθεση απόψεων κι από τις δυο πλευρές, περαιτέρω προβληματισμό, εμβάθυνση αλλά και ευαισθητοποίηση.
Τέτοιες δράσεις αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμες για τους μαθητές, καθώς με έναν σχεδόν βιωματικό τρόπο, είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα καταστάσεις, να ενημερωθούν πληρέστερα και να ευαισθητοποιηθούν. Έτσι μπορούν να διαμορφώσουν απόψεις και κατά βάση να διαπλάσουν έναν τέτοιο χαρακτήρα που θα αποδειχθεί πολύ πιο απελευθερωμένος από προκαταλήψεις και παγιωμένες απόψεις (άκαμπτα προσκολλημένες σε παραδόσεις) αλλά και να σέβεται και να υπολογίζει το συνάνθρωπο ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, κοινωνικής τάξης, προτιμήσεων κτλ. Θα θέλαμε τέλος να ευχαριστήσουμε τις υπεύθυνες του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κεφαλονιάς Αναστασία Στρακάτου (ψυχολόγο) και τη Φωτεινή Φωή (κοινωνική λειτουργό) για τη φιλοξενία τους και την οργάνωσή τους, σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου «Ο ΚΕΦΑΛΟΣ», καθώς και την ψυχολόγο της σχολικής μας μονάδας Στέλλα Σφήκα, κι αναμένουμε κι άλλες τέτοιες αξιέπαινες δράσεις στο μέλλον.

Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων
Ο Διευθυντής
Ορέστης Καχρίλας

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed