Πόνος στον ώμο, ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι;

Δεν είναι πια το μεγάλο μυστικό. Όταν πονάμε, αναζητούμε στην Google τον πόνο μας και ψάχνουμε από πού προέρχεται. Ξεχνάμε, δηλαδή, για λίγο το γεγονός ότι ο μόνος που μπορεί να μας κάνει σωστή διάγνωση είναι ο ορθοπεδικός μας. 

Αφού μπήκατε στον κόπο να ψάξετε, μάθετε ποιες είναι οι κύριες αιτίες που ευθύνονται γενικά για τον πόνο στον ώμο. Για τον δικό σας ώμο, βέβαια, δεν γνωρίζουμε. Αυτό θα σας το πει ο γιατρός σας.

 

  • Τενοντίτιδα ώμου

Μία από τις πιο συχνές περιπτώσεις πόνου στον ώμο έχει για «πηγή» της μία τενοντίτιδα. Πόνος κατά τον ύπνο ή την ύψωση του χεριού από ένα επίπεδο και πάνω είναι δύο μόνο από τις ισχυρότερες ενδείξεις για αυτήν την κατάσταση. Τα πολλά «κρακ», επίσης, δεν είναι καλός οιωνός για τον ώμος σας. 

Η τενοντίτιδα ώμου οφείλεται συνήθως στην υπερβολική κίνηση του ώμου, την ηλικία ή και τη λάθος στάση σώματος. Για την αντιμετώπισή της, προτείνεται ξεκούραση, παγοθεραπεία, φυσικοθεραπεία. Αν η τενοντίτιδα φτάσει στη ρήξη, τότε χρειάζεται αρθροσκόπηση ώμου, μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης.

 

  • Θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα ονομάζεται αλλιώς «παγωμένος ώμος» και, όσοι το βιώνετε, θα ξέρετε για τα καλά γιατί. Η επώδυνη δυσκαμψία στον ώμο προκαλεί την αδυναμία εκτέλεσης κινήσεων, ακόμα και των πιο απλών στην καθημερινότητα, όπως το ανέβασμα του φερμουάρ. Η θυλακίτιδα είναι πολύ καλή «φίλη» της τενοντίτιδας ώμου, για αυτό κι εμφανίζονται συνήθως μαζί. 

Αν και τα αίτιά της δεν είναι πάντα σαφή, η θυλακίτιδα συσχετίζεται με τον διαβήτη, τον θυροειδή αδένα ή ακόμα και την ακινησία διαρκείας. Αντιμετωπίζεται είτε με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία, είτε με αρθροσκόπηση ώμου που εγγυάται μόνιμη θεραπεία.

 

  • Εξάρθρημα Ώμου

Η πάθηση των αθλητών, και μάλιστα αυτών που δραστηριοποιούνται στο μπάσκετ. Με τον όρο «εξάρθρημα» εννοούμε την απομάκρυνση της κεφαλής του βραχιονίου οστού από τις αρθρώσεις της ωμοπλάτης. Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές λόγω τραυματισμού κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας, λόγω μιας πτώσης ή ενός τροχαίου.

Μια και το εξάρθρημα ώμου έχει ποικιλία αιτιών, έχει και ποικιλία στους τρόπους αντιμετώπισής του. Στους νέους αθλητές που παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα, προτείνεται η αρθροσκόπηση ώμου, αφού θα τους το λύσει στοχευμένα. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνεται το σενάριο επανεμφάνισής του. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ασθενείς που μπορεί να εμφανίζουν εξάρθρημα λόγω πτώσης, στρέφονται προς τη φυσικοθεραπεία, με ειδικές ασκήσεις.

Όποια κι αν είναι η λύση που θα σας προτείνει ο ορθοπαιδικός σας, καμία δεν θα πρέπει να σας τρομάζει. Γιατί όλες οι μέθοδοι αντιμετώπισης του πόνου στον ώμο είναι οι πλέον σύγχρονες και ιατρικά ενδεδειγμένες.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed