Φωτιές και επεισόδια σε Δυτική Αττική, Θεσσαλονίκη και Αγρίνιο

Εκτός ελέγχου παραμένει για ένα ακόμη 24ωρο η κατάσταση σε Ασπρόπυργο και Άνω Λιόσια, με ομάδες Ρομά που βγήκαν στους δρόμους, αντιδρώντας δυναμικά για τον πυροβολισμό που δέχθηκε από αστυνομικό ο 16χρονος Ρομά στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, ο οποίος και νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, δίνοντας μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.
Οι Ρομά κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, όπως φάνηκε ξεκάθαρα κι από τα χθεσινοβραδινά μεγάλης έκτασης επεισόδια στις δύο προαναφερθείσες περιοχές, όπου από τις ισάριθμες φωτιές σε ελαστικά και λεωφορείο της γραμμής αντίστοιχα, δημιουργήθηκαν συνθήκες πύρινης κόλασης μέσα στη νύχτα. Επίσης μικρότερης έκτασης συμβάντα έλαβαν χώρα και σε άλλες πόλεις της επικράτειας, όπως στη Θεσσαλονίκη και το Αγρίνιο. Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 9 το βράδυ, όταν μια ομάδα Ρομά, διέρρηξε κατάστημα με ελαστικά που βρίσκεται επί της λεωφόρου ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, και στην συνέχεια έβγαλε τα ελαστικά στον δρόμο βάζοντάς τους φωτιά, η οποία επεκτάθηκε πολύ γρήγορα, λόγω της ευφλεκτότητας τους και σε ένα βαν το οποίο κάηκε ολοσχερώς. Στη συνέχεια ξαναμπήκαν στον βιομηχανικό χώρο και τράβηξαν έξω τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, πριν βάλουν φωτιά σε χώρο των εγκαταστάσεων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσπευσαν άμεσα στην περιοχή και τουλάχιστον 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα, επιχείρησαν για την κατάσβεση της φωτιάς.
Υπήρξαν δύο πυροσβέστες που δέχθηκαν δαγκωματιές από σκύλο που τους επιτέθηκε, οι οποίοι μεταφέρθηκαν προληπτικά στο 251 Νοσοκομείο. Λίγη ώρα αργότερα, στις 21:20, άλλη ομάδα νεαρών Ρομά που είχαν βγει στους δρόμους των ‘Ανω Λιοσίων, έβαλαν φωτιά και πυρπόλησαν ένα αστικό λεωφορείο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, στην διασταύρωση της λεωφόρου Φυλής με την οδό Ιουστινιανού, οι Ρομά έκαψαν ολοσχερώς ένα αστικό λεωφορείο της γραμμής 237 στο οποίο ευτυχώς δεν υπήρχαν επιβάτες. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μια ομάδα ατόμων επιτέθηκε με πέτρες κατά του λεωφορείου και του οδηγού αναγκάζοντας τον να το ακινητοποιήσει. Στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο όχημα το οποίο κάηκε ολοσχερώς. Για την κατάσβεση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς επιχείρησαν 6 πυροσβέστες με 2 οχήματα, με την συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να απομακρύνει τους εξεγερθέντες Ρομά. Οι αποπνικτικοί καπνοί από τις δύο μεγάλες φωτιές σε Ασπρόπυργο και Άνω Λιόσια δεν άργησαν να καλύψουν την ατμόσφαιρα η οποία έγινε αποπνικτική για τους κατοίκους, με συνέπεια να σταλεί μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονταν κοντά στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο να καταφύγουν σε κλειστό κτήριο λόγω της πυρκαγιάς.
Νέα επεισόδια σημειώθηκαν και στην Θεσσαλονίκη, νωρίς το βράδυ της Τετάρτης όταν τουλάχιστον 15 Ρομά που είχαν συγκεντρωθεί στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Βεροίας, στο ύψος της Χαλκηδόνας είχαν έβαλαν φωτιά σε λάστιχα, κλείνοντας προσωρινά τον δρόμο. Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης από Ρομά και στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο, κοντά στο παλιό ΚΤΕΛ. Περί τα 50 άτομα Ρομά, οι περισσότεροι εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες, φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας που έσπευσε στο σημείο, ενώ εκτόξευσαν εναντίον των αστυνομικών δεκάδες πέτρες και παράλληλα άναψαν φωτιές σε κάδους απορριμάτων, ενώ έκαψαν και δεκάδες παλιά λάστιχα. Εξαιτίας των επεισοδίων, αποκλείστηκε η εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου Αγίου Δημητρίου. Τέλος, σημαντικά προβλήματα έχουν προκαλέσει στην Περιφερειακή Αιγάλεω τα νέα επεισόδια που προκάλεσαν οι Ρομά, καθώς ο δρόμος έχει γεμίσει με μπουκάλια, καμένα λάστιχα και πέτρες, με συνέπεια από την Αττική Οδό προς τα διυλιστήρια η κυκλοφορία να διεξάγεται μόνο στο ένα ρεύμα.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed