Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η… προστασία του κράτους

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας μας είναι τα κόκκινα δάνεια και οι πλειστηριασμοί. Με το Νόμο Κατσέλη επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είχε προστατευτεί η πρώτη κατοικία.
Στη συνέχεια όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε τον συγκεκριμένο Νόμο και τα πράγματα έγιναν κατά πολύ χειρότερα με το νέο πτωχευτικό κώδικα που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή η ΝΔ. Τα δάνεια έχουν πωληθεί σε ξένα fund και αυτά δεν δέχονται κανέναν διακανονισμό οφειλών, ζητώντας να καταβληθούν άμεσα τα χρήματα. Το πιο δύσκολο κομμάτι όμως, είναι ότι εμείς οι δικηγόροι προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί τους και δεν μας απαντάνε ή αυτό το κάνουν με καθυστέρηση μηνών. Το άλλο θέμα που μας απασχολεί έντονα είναι πως οι πλειστηριασμοί πλέον γίνονται ηλεκτρονικά. Ενημερώνουν μία φορά τον δανειολήπτη και μετά πρέπει ο ίδιος να παρακολουθεί μέσα από την πλατφόρμα πότε βγαίνει η οικία του στο σφυρί. Η κοινωνία τα βγάζει δύσκολα πέρα και είναι αδύνατον πολλές φορές να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις. Όταν κάποιος πληροφορηθεί ότι το σπίτι του θα βγει στον πλειστηριασμό είναι απαραίτητο να απευθυνθεί άμεσα σε δικηγόρο και εντός 45 ημερών να κατατεθεί αίτημα ανακοπής.
Τα νέα ζευγάρια είναι πολύ δύσκολο να αποκτήσουν τη δική τους στέγη, ενώ έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα δυσκολεύει πολύ και η ενοικίαση ενός σπιτιού, λόγω του υψηλού κόστους που απαιτείται. Κάθε μήνα γίνονται κατά μέσο όρο 10 με 15 πλειστηριασμοί. Οι δικαστές όσο και να θέλουν να δουν τον οφειλέτη με επιείκεια, είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τους Νόμους που ψηφίζονται στη Βουλή. Οι δικηγόροι έχουμε λιγότερα όπλα στη φαρέτρα μας εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθούνται στο θέμα αυτό. Δεν μιλάμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές, διότι αυτοί ούτως ή άλλως δεν μπήκαν στο Νόμο Κατσέλη, αλλά για συμπολίτες μας που έχουν πραγματική αδυναμία να καταβάλλουν τα χρωστούμενα. Πρέπει να τους προστατεύσει το κράτος…

Λευτέρης Κρητικός
Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Κεφαλονιάς-Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed