20μερο λουκέτο από σήμερα στις Πολεοδομίες όλης της χώρας

Από σήμερα 23 Ιανουαρίου έως στις 13 Φεβρουαρίου 2023 σταματά στις Πολεοδομίας όλης της χώρας η λειτουργία όλων των υπηρεσιών και πληροφοριακών συστημάτων, που σχετίζονται με το δομημένο περιβάλλον, τις οικοδομικές άδειες και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό κατασκευαστικό τομέα, αλλά και τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων κατασκευών και πολεοδομικές διευθετήσεις για μεταβιβάσεις, συμμετοχή σε προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» και ΕΣΠΑ.
Την κινητοποίηση διοργανώνουν από κοινού, οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ), Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ ΟΤΑ) και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΜΗΤΕΔΥ), Οι τρεις Ομοσπονδίες έχουν συμπεριλάβει στο εξώδικο για την προκήρυξη της 20ήμερης απεργίας – αποχής, που απέστειλαν προς τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών (και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και στο σύνολο των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού), Περιβάλλοντος και Ενέργειας (και στα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ) και Οικονομικών:
-«την προκήρυξη Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας την Πέμπτη 02 Φεβρουαρίου 2023 από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12μ.μ. και πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 10.00 π.μ». Και ότι
-«το διάστημα από 23 Ιανουάριου έως και 13 Φεβρουάριου 2023, οι Α’ βάθμιες Ενώσεις και Σύλλογοι μας μπορούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους και με απλή ανακοίνωση στην περιοχή ευθύνης τους, να πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις εφόσον κριθεί σκόπιμο, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας (covid-19) και να προβούν σε οποιαδήποτε δράση κρίνουν, όπως αποκλεισμούς της λειτουργίας Υ.ΔΟΜ, ενημερωτικές συσκέψεις, κλπ».
Για απόφαση αναστολής της κινητοποίησης ο Δημήτρης Πετρόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μόνον στην περίπτωση, που υπάρξει θετική αντίδραση των συναρμοδίων υπουργείων Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Οικονομικών και αναληφθούν δεσμεύσεις για συγκεκριμένες λύσεις στα αιτήματα της κινητοποίησης. Από τα λεγόμενα του ωστόσο προκύπτει ότι μέχρι τώρα δεν διαφαίνεται τέτοια προοπτική, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν καν απαντήσει στο αίτημα των τριών ομοσπονδιών για συναντήσεις διαλόγου εξέτασης των θεμάτων. Επιπροσθέτως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ότι θα πρέπει να αναληφθούν δεσμεύσεις για λύσεις οι οποίες θα τηρηθούν. Σχετικά θυμίζει ότι είχε πραγματοποιηθεί απεργία αποχή στις ΥΔΟΜ δύο εβδομάδων τον Μάρτιο του 2022, με τη στήριξη και συλλόγων μηχανικών, όπως του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) αλλά καμία θετική εξέλιξη δεν σημειώθηκε στην επίλυση των θεμάτων. Επισημαίνει ως χαρακτηριστικό γεγονός ότι σε συνάντηση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2022, συμφωνήθηκε να καλυφθούν άμεσα 150 θέσεις επιλαχόντων ειδικοτήτων μηχανικού στις ΥΔΟΜ από τον προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση κατανομής των θέσεων. «Δηλαδή υπάρχουν οι επιλαχόντες μηχανικοί και οι θέσεις εξακολουθούν να παραμένουν κενές», λέει ο Δ. Πετρόπουλος.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed