Φονικός σεισμός 7,8 βαθμών Ρίχτερ χτύπησε την Τουρκία, δεκάδες κτήρια έχουν καταρρεύσει, φόβοι για εκατόμβες νεκρών στα Ν/Α της χώρας

Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, στις 04.17 στην κεντρική Τουρκία. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Γκαζιαντέπ, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.
Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν κοντά στην πόλη Καχρανμαρμαράς. Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας μίλησε για 17 κτήρια που κατέρρευσαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, προσθέτοντας πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 420 τραυματίστηκαν μόνο στην επαρχία Μαλάτια, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνήτης της στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Χαλέπι, στη Χάμα και στη Λαττάκεια εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία. Τα Λευκά Κράνη, οργάνωση πολιτικής προστασίας που δρα σε περιοχές υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών, ιδίως στην Ιντλίμπ, έκαναν επίσης λόγο για «δεκάδες θύματα και πολλούς παγιδευμένους κάτω από τα συντρίμμια», προσθέτοντας πως διεξάγουν επιχειρήσεις για τον απεγκλωβισμό θυμάτων. Ο σημερινός είναι ο ισχυρότερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed