Η απόλυτη καταστροφή στην Τουρκία μετά τους σεισμούς 7,8 και 7,6 Ρίχτερ, φόβοι ότι οι νεκροί θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τις 20.000 σε Τουρκία και Συρία

Δεν έχει τέλος η τραγωδία που εξελίσεται αυτή την ώρα στην Τουρκία, αφού μπορεί τα σωστικά σευνεργεία να βγάζουν κάποιες φορές ζωντανούς ανθρώπους από τα χαλάσματα, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει με μαθηματική πρόοδο.
Έχουν πληγεί πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και το Αντιγιαμάν, όπου έχουν καταρρεύσει δημόσια νοσοκομεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει σημαντική αύξηση στον αριθμό των νεκρών ύστερα από τον ισχυρό σεισμό και τους μετασεισμούς του στη νότια Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία που είχαν ως αποτέλεσμα πολλά κτίρια να ισοπεδωθούν. Πάνω από 3000 κτήρια ισοπεδομένα έχει δώσει επίσημα η τουρκική κυβέρνηση, αλλά ο αριθμός τους φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν ακόμη σε ολόκληρη την επικράτεια που έχουν πλήξει οι δύο σεισμοί. Ιδιαίτερα απαισιόδοξος ήταν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης στις προβλέψεις του, όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τους δύο ισχυρότατους σεισμούς. Ο κ. Τσελέντης έκανε λόγο για περισσότερους από 15.000 νεκρούς στην ευρύτερη περιοχή, όμως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που λένε ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 20.000.
Κατά τρία ολόκληρα μέτρα, μετακινήθηκε η αραβική τεκτονική πλάκα σε μήκος 150 χιλιομέτρων, από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στην Τουρκία. Αυτό επεσήμανε μιλώντας στην εφημερίδα στην Corriere della Sera ο καθηγητής Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας. «Αυτό που συνέβη είναι πως αυτό που ονομάζουμε “αραβική πλάκα” μετακινήθηκε κατά περίπου 3 μέτρα σε βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας. Από τις εκτιμήσεις που έχουμε, οι οποίες σταδιακά βελτιώνονται, γνωρίζουμε ότι το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα. Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες δεκάδες δευτερόλεπτα, εκπέμποντας αυτόν τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών Ρίχτερ», ανέφερε ο καθηγητής. Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Πρόκειται για μια διαχρονική κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο, και κατά τη διάρκεια του συμβάντος παρατηρείται οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος. Οι δύο πλευρές κινήθηκαν η μία σε σχέση με την άλλη. Με άλλα λόγια, είναι σαν η Τουρκία να έχει μετακινηθεί σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά».

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed