Παναγής Καππάτος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ντύνεται πολέμιος των πλειστηριασμών για τις αποκριές»

Οι φίλοι του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζηλέψει φαίνεται τη δόξα του κ. Πολάκη και του Documento. Ενός μηχανισμού που έφθασε στο κατάντημα να δυσφημίζει και να ειρωνεύεται τη δωρεά ασθενοφόρου στην Ιθάκη από το αντιπολιτευτικό του μένος!
Είναι φυσικό, καθώς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσπαθούν να μιλήσουν για το παρόν και το μέλλον του τόπου. Καταφεύγουν έτσι και σε συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψε μέγα «σκάνδαλο» επειδή παραστάθηκα ως δικηγόρος τράπεζας σε μια δίκη για τον τρόπο εφαρμογής του νόμου Κατσέλη. Υπόθεση που δεν είχε καμία σχέση με πλειστηριασμό. Γράφει σε συκοφαντική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ: «Κύριε Καππάτε […] εκπροσωπείτε ως δικηγόρος τα funds στα δικαστήρια για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δύστυχων συμπατριωτών σας».

Απαντώ στα ψέματά σας:
Είμαι δικηγόρος 34 χρόνια. Δεν έχω συμμετάσχει ποτέ σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Όσο είμαι Βουλευτής -και παράλληλα ασκώ το επάγγελμά μου- δεν έχω λάβει μέρος σε οποιονδήποτε πλειστηριασμό γενικώς. Λυπάμαι που η πολιτική πέφτει σε αυτό το επίπεδο στον τόπο μας. Μπορούμε να διαφωνούμε πολιτικά ως αντίπαλοι. Δεν είμαστε όμως εχθροί. Εσείς υιοθετείτε την εχθροπάθεια των ψεμάτων και των προσωπικών επιθέσεων ακόμα και εναντίον μελών της οικογένειάς μου. Αυτό άραγε επιβεβαιώνει μέσα σας πόσο «προοδευτικοί» είστε; Σε αυτές τις αποκριές ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ντυθεί «Ζορό των Πλειστηριασμών», όταν:
Με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (Ν.4354/2015) οι εταιρείες-servicers πήραν το δικαίωμα να διενεργούν πλειστηριασμούς και να κάνουν κάθε δικαστική ενέργεια για είσπραξη απαιτήσεων
Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τον Μάιο του 2017
Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε ιδιώνυμο αδίκημα, αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν πλειστηριασμούς τον Δεκέμβριο του 2017
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε οριζόντια την προστασία της πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019
Επί ΣΥΡΙΖΑ διενεργήθηκαν 30.000 πλειστηριασμοί
Ε. Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ στις 30.11.2017: «Οι πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί όχι μόνο για να έχουμε καλές τράπεζες αλλά και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους»
Δ. Μάρδας, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ στις 3.1.2.2017: «Κακώς τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας το 2012-2015 νομοθετούσαν την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς»
Στον ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση ζητούν την κατάργηση νόμων που ψήφιζαν ως κυβέρνηση. Ως κυβέρνηση ξυλοκοπούσαν και συνελάμβαναν τους πρώην συντρόφους τους σε διαμαρτυρίες για πλειστηριασμούς.
Μετά από όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ξανά υποσχέσεις, με τη μόνη μέθοδο που γνωρίζει. Με «ένα νόμο κι ένα άρθρο». Και όταν ο κ. Τσίπρας κλήθηκε στη Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλύσει το κόστος των προεκλογικών εξαγγελιών του, μη μπορώντας να απαντήσει, είπε: «Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε τώρα;» Ήταν τόσο μεγάλη επιτυχία των πολιτικών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που το 2019 το 43% του συνόλου των δανείων ήταν «κόκκινα»! Αυτό παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία. Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:
Σήμερα τα «κόκκινα» δάνεια έχουν μειωθεί στο 10%, από 43% το 2019.
Σε 3,5 χρόνια ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 27 δις ευρώ
Επέστρεψαν στο τραπεζικό σύστημα ρυθμισμένα δάνεια άνω των 8 δισ. ευρώ που αφορούν 115.000 δανειολήπτες
Υπάρχουν τρείς τρόποι μέσω των οποίων οι δανειολήπτες μπορούν να τακτοποιήσουν τις μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις τους: Εξωδικαστικός, Διμερής Ρύθμιση και κατηγορία Ευάλωτων Νοικοκυριών.
Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών για «κόκκινα» δάνεια υλοποιείται, μέσω του gov.gr, με 50.000 αιτήσεις
Μέσω του εξωδικαστικού γίνεται «κούρεμα» οφειλών έως και 80%. Κατά μέσο όρο το «κούρεμα» φθάνει το 23,5% για στεγαστικά δάνεια, το 40,1% για επιχειρηματικά δάνεια και 31,9% για καταναλωτικά.
Επίκειται νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό με διεύρυνση των δανείων που μπορούν να ρυθμιστούν, είτε υπάρχει άλλη οφειλή, ρυθμισμένη ή μη, είτε όχι
Σύσταση του Φορέα Απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων. Ο φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία του ευάλωτου οφειλέτη, ο οποίος θα μπορεί έπειτα να επαναγοράσει το ακίνητό του.
Ρύθμιση για εξόφληση χρεών στο δημόσιο μέχρι και σε 20 χρόνια (240 δόσεις) και χρεών σε τράπεζες μέχρι και σε 35 χρόνια (420 δόσεις)
Υλοποιήθηκε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 55 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Μέσω των Προγραμμάτων «Γέφυρα» επιδοτήθηκαν, για πρώτη φορά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, τόσο εξυπηρετούμενα όσο και ρυθμισμένα «κόκκινα».
Θεσπίστηκαν δυνατότητες προστασίας και αναστολής πλειστηριασμών για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων οφειλετών. Βασικοί πυλώνες των δυνατοτήτων αυτών είναι η κρατική επιδότηση των δόσεων (έως 210 ευρώ) των ευάλωτων δανειοληπτών και η αναστολή μέτρων των πιστωτών για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.
Τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων ρυθμίζουν διμερώς μη-εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, ως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, έχουν πραγματοποιηθεί ρυθμίσεις συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 590.000 δανειολήπτες.

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed