Βαθιά η πόλωση της τουρκικής κοινωνίας μετά τη νίκη Ερντογάν

Στην πολωμένη τουρκική κοινωνία μεταξύ των ισλαμιστών και των κοσμικών και την απόλυτη συγκέντρωση εξουσίας από τον Τούρκο πρόεδρο που φαίνεται να είναι δεμένος μαζί της, γίνεται αναφορά από τα ευρωπαϊκά Μέσα.
Σύμφωνα με το Politico, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει για άλλα πέντε χρόνια πρόεδρος της Τουρκίας μετά την επικράτησή του στις πιο διχαστικές εκλογές των τελευταίων χρόνων στη γείτονα χώρα, που παραλίγο να απειλήσουν την κυριαρχία του. Ο κυρίαρχος επί δεκαετίες Ερντογάν, νίκησε με ποσοστό 52% έναντι 48% τον αντίπαλό και υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 14 Μαΐου, ο πρόεδρος βγήκε επίσης πρώτος, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, με αποτέλεσμα τη διεξαγωγή και δεύτερου γύρου. «Ευχαριστώ το έθνος μας, που μας έδωσε την ευθύνη να κυβερνήσουμε ξανά για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ανοίξαμε την πόρτα του αιώνα της Τουρκίας χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και τους στόχους μας», είπε ο νικητής Ερντογάν μπροστά από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τραγούδησε το προεκλογικό του άσμα πριν την ομιλία. Κάλεσε τους υποστηρικτές του να πάρουν πίσω την Κωνσταντινούπολη στις επόμενες τοπικές εκλογές του 2024. Το κόμμα του ΑΚ έχει «χάσει» τη Κωνσταντινούπολη από την αντιπολίτευση το 2019. Ο «σουλτάνος» στοχοποίησε ξανά τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα λέγοντας χαρακτηριστικά. «Μπορούν οι ΛΟΑΤ να διεισδύσουν στο κόμμα ΑΚ ή σε άλλα μέλη της Λαϊκής Συμμαχίας του ευρύτερου συνασπισμού που υποστηρίζει τον Ερντογάν; Η οικογένεια είναι ιερή για εμάς». Τον Ερντογάν συνεχάρησαν μεταξύ άλλων στο Twitter η κυβέρνηση του Κατάρ και ο Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας.
Η νίκη του «σουλτάνου» ήρθε μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από κατηγορίες κατά τους αντιπάλους του για σχέσεις με την τρομοκρατία ενώ υποστήριζε ότι η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με το χάος εάν η συμμαχία της αντιπολίτευσης έρθει στην εξουσία. Οι υποστηρικτές του Ερντογάν πανηγύρισαν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων και κωμοπόλεων της Τουρκίας. Δεκάδες χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα αργότερα τη νύχτα για να τον ακούσουν να μιλά ξανά. Η θέση της Τουρκίας ως βασικής δύναμης του ΝΑΤΟ στη συμβολή της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή έχει κάνει τις εκλογές έναν από τους πιο κρίσιμους πολιτικούς αγώνες στον κόσμο φέτος. Με την ανανέωση της θητείας, ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια ισχυρή θέση να επηρεάσει όχι μόνο τη μελλοντική κατεύθυνση της δημοκρατίας στη χώρα των 85 εκατομμυρίων ισχυρών, αλλά και να διαμορφώσει την πολιτική στην περιοχή και πέρα ​​από αυτήν. Ο κεντρικός ρόλος της Τουρκίας στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία επέτρεψε στην Ουκρανία να συνεχίσει να στέλνει σιτάρι, υπογραμμίζει τον αντίκτυπο του Ερντογάν στις διεθνείς υποθέσεις. Είναι μάλιστα ο μόνος μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ που διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ακόμη και μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Το βράδυ της Κυριακής, ο Πούτιν και ο Γάλλος ηγέτης Εμανουέλ Μακρόν ήταν μεταξύ εκείνων που συνεχάρησαν τον Ερντογάν για τη νίκη του. Ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι το αποτέλεσμα ήταν «φυσικό αποτέλεσμα της ανιδιοτελούς εργασίας σου» και «σαφείς αποδείξεις» ότι οι ψηφοφόροι υποστήριξαν την «ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική» της Τουρκίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έσπευσε επίσης να δώσει τα συγχαρητήριά του. «Ανυπομονώ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ σε διμερή ζητήματα και κοινές παγκόσμιες προκλήσεις», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter.

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed